De reacties van kijkers op films en series op sociale media worden steeds belangrijker voor Nederlandse acteurs en actrices, maar ook aan recensies in Nederlandse kranten wordt nog altijd veel waarde gehecht.

Dat zeggen verschillende Nederlandse acteurs en actrices na vragen van NU.nl.

"Op sociale media kan er wel iets ontstaan van wel of niet gaan", zegt Barry Atsma (Loft, De StormQuiz). "Recensies in de Nederlandse kranten zijn iets minder belangrijk, want dat is vooral voor de vakmensen onder elkaar. Maar daar zit ook heel veel wisseling tussen."

Ook Rifka Lodeizen (OverspelPublieke Werken) hecht waarde aan reacties op sociale media. "Ik blijf het toch wel volgen op sociale media. Maar ook een recensie in de krant is toch voor mij een ijkpunt van of een film is gelukt of niet."

Monic Hendrickx (Penoza) vindt dat recensies in Nederlandse kranten belangrijk zijn, met de komst van concurrentie uit streamingdiensten als Netflix. "Mensen gaan al moeilijk naar de bioscoop, omdat ze veel thuis kijken. En wij moeten al 'opboksen' tegen de blockbusters en de Amerikanen. Ik denk dat het best veel invloed heeft."

"Ik vind wel dat recensenten zich mogen realiseren hoe belangrijk het is. Het blijft natuurlijk maar één mening van één persoon", aldus Hendrickx.

Video: Recensies en sociale media erg belangrijk

Recensies en sociale media erg belangrijk voor acteurs
Recensies en sociale media erg belangrijk voor acteurs

Bioscoop

Frank Lammers (J. KesselsDe MarathonMichiel de Ruyter) is van mening dat er te weinig Nederlandse films worden gedraaid in de bioscopen. "Dan heb je aan recensies ook niet zo heel veel, want ze draaien hem toch niet. Daar moeten we echt dringend iets aan gaan doen. Ik heb zelf een film gemaakt Of ik gek ben en die kreeg goede recensies, maar die draait dan vervolgens nergens."

"Daar zouden we iets aan moeten doen. Het ligt vooral bij de bioscoopeigenaren. Want dat zijn allemaal grote buitenlandse bedrijven geworden en die kijken naar cijfertjes en niet naar de Nederlandse film 'an sich'."

Actrice Hadewych Minis (Floor Faber, LoftMannenharten) zegt nog steeds te worden geraakt door recensies op films waar ze inspeelt, toch neemt ze de recensies "niet te serieus". "Je bent dan heel blij met een goede, maar 'down' bij een slechte. Als je allebei met een korreltje zout neemt, dan is het leven een stuk leuker."

Ook actrice Eva van der Gucht (TaartmanWalhalla, Jack bestelt een broertje​) is niet al te veel bezig met de recensies van haar films. "Bij een goede recensie heb je wel kans dat het publiek wellicht iets sneller naar je film komt kijken."

"Maar we maken de film uiteindelijk voor het publiek en het is belangrijker wat zij ervan vinden. Anders komen er maar tien mensen kijken en dat is een te kleine doelgroep", besluit Van der Gucht.