Twee weggelopen kinderen liften stiekem mee met een oude vrouw die de as van haar broer gaat verstrooien in Schotland. Tegendraads drama met veel onderhuidse spanning. @@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Kamperen in Schotland is vragen om problemen: dat wordt schuilen voor de regen in te krappe tentjes. De tienjarige Chrissie en Tommie ondervinden het aan den lijve. Maar schurkt hun oudere broer Waldo niet wat al te dicht tegen hen aan? En waarom laat Chrissie Tommie liever niet alleen in de tent met puberbroer Waldo?

Mull

De onderhuidse irritaties leiden al snel tot een uitbarsting wanneer de drie kinderen in een haven staan. Chrissie duwt Waldo van de kade af, waarop deze erg ongelukkig in het ondiepe water belandt. Dood? Ze wachten de afloop niet af: van schrik slaan Chrissie en Tommie op de vlucht. Ze springen op de veerboot in een auto die niet afgesloten is. Toevallig is dat de auto van een Nederlandse vrouw (Henny Orri), die op weg is naar het Schotse eiland Mull om daar de as van haar broer te verstrooien.

Verstekelingen

Deze Agnes is zelf ook een beetje verstrooid, maar dan van emotie. Het is de eerste keer dat ze alleen terugkeert naar het huis waar ze sinds haar jeugd met haar broers kwam. Flashbacks tonen hoe vredig het vroeger was, maar nu wordt ze koel ontvangen door haar Schotse familie. Wanneer ze haar jonge verstekelingen ontdekt is ze zelf juist heel gastvrij. Uiteraard wil ze de politie waarschuwen, zodat deze de ongetwijfeld bezorgde ouders kan informeren, maar daar wil de bijdehante Chrissie niets van weten.

Urn

De kinderen blijven logeren bij Agnes, die er dan zelf maar probeert achter te komen wat er met de weglopers aan de hand is. Ondertussen probeert ze ook een mooi moment te vinden om de as van haar broer waardige uit te strooien, voordat Tommie de urn per ongeluk al heeft omgekeerd. De drukte wordt haar langzaam aan te veel, en de kinderen werken ook niet echt mee. En de Schotten willen haar ook nog uit haar huis jagen, om het te kunnen verhuren.

Intrigerend

Verborgen Gebreken, gebaseerd op het gelijknamige boek van Renate Dorrestein, is een drama dat bedrieglijk luchtig oogt, alsof het om een leuke oma draait die met haar kleinkinderen op vakantie gaat. Maar ondertussen speelt er van alles mee dat onuitgesproken blijft. Wie het boek kent zal daar minder door verrast worden, maar intrigerend blijft het verhaal zeker. En het handjevol mensen dat wie Van der Oests briljante Moonlight zag weet hoe goed de regisseuse onschuldig ogende kinderen de meest vreselijke dingen kan laten zeggen en doen. Dat is als compliment bedoeld, want Priscilla Knetemann speelt als Chrissie minstens even goed als veterane Orri.

Het Parool: "Er valt veel goed te melden over Verborgen Gebreken (..) Toch overtuigt de film niet"
De Volkskrant: "ambivalente film (..) ondanks het goede spel blijven de thema's steken aan de oppervlakte"
In 10 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm