Koppeling van twee klassieke sf-filmmonsters biedt vooral de afdeling special effects extra werk. Het niveau van de klassieke Alien-serie wordt nooit gehaald in deze teleurstellende mix-sequel. @@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Wanneer aan het begin van Alien vs Predator Matrix-achtige letters door beeld dwarrelen is dat al een slecht voorteken: deze film streeft op geen enkele manier originaliteit na. Dat hoeft in wezen ook niet, want Anderson (die eerder videospelletjes als Mortal Kombat en Resident Evil verfilmde) borduurt hier dankbaar voort op twee filmseries. Zoals dat vorig jaar nog geestig werd gedaan met Freddy vs Jason. Maar al gauw rijgen ook de overbodige actiefilm-clichés zich aaneen.

Sarcofaag

Zoals de rijke wetenschapper (Lance Henriksen, eerder te zien in Aliens en Alien3), die een team van experts samenstelt voor een gevaarlijke doch lucratieve en dus strikt geheime missie (cliché 1). En wel naar een ondergrondse pyramide die onder Antarctica zit en desondanks warmte uitstraalt. Het groepje bevat een onhandige angsthaas (Ewan Bremner) die voor de komische noot moet zorgen (cliché 2), en een kordate leidster (Sanaa Lathan) die de missie eigenlijk onverantwoord vindt gezien de korte voorbereidingstijd, maar uiteindelijk toch meegaat (cliché 3). Voorts is er een charmeur in het team (Raoul Bava) die het publiek voortdurend uitlegt wat we aan hiëroglyfen zien in de pyramide (4). Tenslotte zijn alle experts bij elkaar toch weer zo dom zijn om een sarcofaag open te maken (5). Zeker nooit een film gezien!

Wolkjes

Zodra duidelijk is wat er op het spel staat, wordt de hiëroglyfen-expert zonder pardon opgeslokt. Want we komen niet voor vage bijrollen, maar voor de titanenstrijd tussen de aliens en de predators. Die valt in de praktijk flink tegen, want je zit toch naar twee special effects te kijken die elkaar bevechten. En dat is lang niet zo interessant als Sigourney Weaver vs alien. Dat besefte Anderson blijkbaar ook, dus dunt hij het clubje vrij snel uit tot één heldin.

Ook wie bereid is alle voorgaande Aliens en Predators te vergeten heeft aan AvP een matige popcornfilm vol storende fouten. Want hoe kan het dat niemand op het toch behoorlijk koude Antarctica wolkjes ademt? Had de afdeling special effects daar niet even iets aan kunnen doen, als ze toch bijna de hele film in hun greep heeft? Nog één cliché ten slot: aan het eind ontploft alles (6). Maar dat had u vast al geraden.

Het Parool: "een paar fraaie uitgewerkte confrontaties, maar (..) het predikaat gemiste kans dringt zich op "
De Volkskrant: "voorspelbare B-film (..) spannend wil de oorlog van de supermonsters niet worden" In 63 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm