The Paradise Suite heeft vrijdagavond in het Beatrix Theater in Utrecht het Gouden Kalf gewonnen voor beste film. De film won in totaal drie prijzen.

Naast beste film ging The Paradise Suite er ook nog vandoor met de prijs voor beste scenario (Joost van Ginkel) en beste acteur (Issaka Sawadogo). De film ging vorig jaar september in première tijdens het internationaal filmfestival van Toronto.

De in Burkina Faso geboren Sawadogo speelde eerder in verschillende buitenlandse films en series, waaronder Guyane en Hotel Cæsar. De 50-jarige acteur was verrast door zijn overwinning. "Wauw. Wat moet ik zeggen. Hallelujah. De Nederlandse mensen vertrouwden mij en kozen mij voor deze rol. God zegent Nederland", zei de acteur.

De film Beyond Sleep vertrok net als The Paradise Suite vrijdagavond met drie Gouden Kalveren; beste regie (Boudewijn Koole), beste muziek (Alex Simu) en beste sound design (Mark Glynne).

Video: Eerste reacties winnaars Gouden Kalveren 

Eerste reacties winnaars Gouden Kalveren
Eerste reacties winnaars Gouden Kalveren

Hannah Hoekstra

Actrice Hannah Hoekstra won de prijs voor beste actrice voor haar rol in De Helleveeg. De 29-jarige actrice won in 2012 ook al het Gouden Kalf voor haar rol in Hemel

De film Publieke Werken met Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen kreeg tien nominaties, maar ging vrijdagavond zonder prijzen naar huis. De film was onder meer genomineerd in de categorieën beste film, beste acteur en beste actrice.

Bon Bini Holland met in de hoofdrol Jandino Asporaat kreeg de publieksprijs en won daarmee ook een geldbedrag van 30.000 euro. Op respectievelijk de tweede en derde plaats eindigden Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba (20.000 euro) en Mannenharten 2 (10.000 euro).

Het Gouden Kalf voor de filmcultuur ging naar de broers Alex en Marc van Warmerdam. Dit jaar gingen in totaal 92 films in première tijdens het Nederlands Film Festival.

Acteurs en actrices

De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar acteur Marcel Hensema (De Marathon, Hollands Hoop) voor zijn rol in Knielen op een Bed Violen. "Bedankt voor het vertrouwen. Godswegen zijn ondoorgrondelijk verbonden en hoe is het in 'Jezusnaam' mogelijk dat ik hier met een Gouden Kalf vandoor ga", zei Hensema tijdens zijn bedankspeech met een Rotterdams accent.

Anneke Blok, die zelf afwezig was bij de uitreiking, won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol voor De Helleveeg. Ze kreeg voor de derde keer de prestigieuze prijs.

Verschillende bekende Nederlanders reikten de prijzen uit. Onder anderen Achmed Akkabi, atlete Marlou van Rhijn, Eva van der Gucht, Martin Koolhoven, Monic Hendrickx en Kenny B mochten een beeld weggeven. In totaal werden achttien Gouden Kalveren verdeeld.

De belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden traditioneel uitgereikt aan het einde van het Nederlands Film Festival, dat vorige week begon. 

Het is de 36e keer dat de prijzen werden uitgereikt. Dit jaar werden opnieuw de winnaars via een zogenaamde 'Academy' bepaald: een jury bestaande uit een paar honderd makers uit de filmsector. De winnaars van een aantal prijzen werd nog steeds bepaald door een vakjury.