Tim Burton is regelmatig in het nieuws vanwege een mogelijk vervolg op zijn Beetlejuice, maar de regisseur vertelt in gesprek met NU.nl weinig heil te zien in sequels. "Sommige films zijn beter als je ze verder gewoon met rust laat."

Een tweede deel van de succesvolle film uit 1988 met hoofdrollen voor Winonah Ryder en Michael Keaton wordt regelmatig besproken in de media, maar volgens Burton blijft het daar voorlopig bij.

"Iedereen praat erover inderdaad. Maar er wordt weinig actie ondernomen. Misschien ooit eens op een dag", aldus de 58-jarige regisseur van films als Edward Scissorhands, Alice in Wonderland en Charlie and the Chocolate Factory.

Burton zegt een vervolg op The Nightmare Before Christmas te hebben kunnen maken en dat ook een sequel op Edward Scissorhands had gekund, maar dat hij de films liever gewoon met rust laat. "Ik denk dat iedere film op zich voor mij zo bijzonder is dat ik het moeilijk vind om te denken aan een vervolg. Ik sta er alleen voor open als het echt klopt."

Video: Acteurs Burtons laatste film werken graag vaker met regisseur 

Acteurs Burton's laatste film werken graag vaker met regisseur
Acteurs Burton's laatste film werken graag vaker met regisseur

Bijzonder

Voor zijn films is hij op zoek naar verhalen waar iets bijzonders in zit. Het verhaal verteld in zijn nieuwe film Miss Peregrine's Home for Peculiar Children voldoet volgens de regisseur aan die eis. In de film wordt Jake gevolgd: een normale tiener die niet helemaal zijn plek kan vinden op school. Als zijn opa wordt vermoord en hij lange, enge wezens ziet, gaat hij op zoek naar de oorsprong van alle verhalen die zijn opa hem heeft verteld.

Al snel komt de jonge Jake terecht in een wereld waar kinderen kunnen zweven, bestaan uit bijen en de doden tot leven kunnen wekken. De kinderjuf die het weeshuis runt kan zich veranderen in een vogel.

"Toen ik het boek las kreeg ik bijna het gevoel dat ik het zelf geschreven had. Alle elementen pasten bij me: dat je je eigenaardig voelt als tiener, het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij hoort, dat je dingen ziet die er misschien niet zijn, dat gevoel dat je misschien gek bent. Dat is allemaal heel herkenbaar voor mij, ik had die gevoelens ook toen ik jong was."

Acteurs

Niet alleen bij de keuze voor een verhaal is dat bijzondere belangrijk, ook bij het selecteren van acteurs zoekt de regisseur naar bijzondere mensen. Om die reden werkt hij regelmatig samen met Johnny Depp, Helena Bonham Carter en in Miss Peregrine voor de tweede keer met Eva Green.

"Het zijn mensen die mij enthousiasmeren doordat ze zoveel verschillende dingen kunnen. Zo kan Eva grappig, emotioneel, sterk, vreemd en mooi zijn. Dat maakt mij heel enthousiast. Om mensen te zien bij wie ik benieuwd ben wat ze gaan doen. En om ze dan in iedere film weer heel anders te zien dan in de ander. Johnny, Helena en alle andere mensen met wie ik vaker heb gewerkt, hebben allemaal die dynamiek. Het zijn allemaal mensen die openstaan voor nieuwe dingen."

Het enthousiasme van de regisseur werkt volgens zijn acteurs aanstekelijk. Actrice Eva Green, die de titelrol speelt in Miss Peregrine's Home for Peculiar Children zei meteen 'ja' toen ze hoorde dat Burton de film zou gaan maken. "Tim creëert zo’n buitengewoon universum. (...) Hij heeft zo'n unieke kijk op dingen. Ik zou alles voor hem kunnen spelen, dus het is niet lastig om te beslissen dat je met hem wil werken. (...) Het is gewoon heel leuk om met hem te werken. Een volgende film zou ik ook meteen ja zeggen."

Jonge acteurs

Asa Butterfield en Ella Purnell werkten allebei voor het eerst met de regisseur. Butterfield speelt in Miss Peregrine de hoofdrol: de jonge Jake die ontdekt anders te zijn dan anderen. Purnell speelt een personage met de bijzondere gave om lucht te kunnen manipuleren waardoor ze kan zweven.

"Ik zou ja zeggen tegen iedere film met Tim Burton. Ik ben dol op zijn films en zou het nog honderd keer opnieuw kunnen doen", aldus de 19-jarige Butterfield. Purnell (20) sluit zich daarbij aan. "Ik houd er van als je een film kijkt en meteen ziet dat de film door die persoon is geregisseerd, dat er echt een duidelijke stempel op zit. Bij Tim weet je meteen: dit is een Burton-film."