Het gebruik van het 'n-woord' ("nigga") in de nieuwe serie Luke Cage is een bewuste keuze, zegt schrijver en uitvoerend producent Cheo Hodari Coker. Hij wil kijkers ermee aan het denken te zetten.

"Mijn doel is discussie opwekken. Je hoort het woord continu in muziek, en we zijn gestopt met daar vragen bij te stellen. Luke Cage is een nieuwe kans om te praten over de vraag of dit woord überhaupt gebruikt moet worden", vertelt Coker aan NU.nl.

Luke Cage is gebaseerd op de gelijknamige zwarte superheld van Marvel Comics. De Netflix-serie speelt zich af in het Afro-Amerikaanse wijk Harlem in New York. In de eerste aflevering valt het woord al na een kwartier. In de aflevering daarna geeft Cage een jongen die het woord gebruikt een reprimande.

"Ik denk niet dat je dit verhaal geloofwaardig kunt vertellen als je deze kwestie niet aanstipt. Bij een show als deze wil je dat mensen als het ware de personages 'afluisteren'. Ik wil dat kijkers meekrijgen hoe wij als zwarte mensen discussies over dit woord voeren."

Luke Cage-schrijver Cheo Coker over gebruik 'n-woord'
Luke Cage-schrijver Cheo Coker over gebruik 'n-woord'

Ongemakkelijk

Coker beseft dat het beladen woord discussie zal oproepen. "Sommige mensen zullen zich er ongemakkelijk bij voelen. Maar eerlijk gezegd geef ik daar geen fuck om."

"Ik wil dat mensen begrijpen: of je nou van dit woord houdt of niet, het bestaat nu eenmaal. En dit is een kans om het debat erover op een natuurlijke manier aan te stippen. Dat is beter dan dat je het hoort in de zoveelste slavernijfilm", besluit Coker.