De film Elle van Paul Verhoeven is de Franse Oscar-inzending in de categorie Beste niet-Engelstalige film. 

Dat meldt Comme Au Cinéma maandag. Elle is de eerste speelfilm van Verhoeven in tien jaar. Tonio van Paula van der Oest is de Nederlandse inzending.

De vorige film van de Nederlandse regisseur, Zwartboek, werd ook ingezonden voor een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige film. Verhoeven was in 1974 wel genomineerd voor de prestigieuze prijs, met zijn film Turks Fruit.

Het is niet de eerste keer dat een film van een Nederlandse regisseur door een ander land ingezonden wordt; de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad zag zijn film Paradise Now ingezonden worden door Palestina. 

De shortlist met negen titels wordt op 17 januari bekendgemaakt; op 24 januari weet men welke films genomineerd zijn.

Isabelle Huppert

De psychologische thriller, Verhoevens eerste Franse film, ging begin juni in Nederland in première. Actrice Isabelle Huppert speelt hierin een zakenvrouw die zelf achter haar verkrachter aangaat om wraak te nemen. De film is gebaseerd op de roman Oh van Philippe Djian.

Verhoeven draaide Elle in 2015 met een Franse cast en crew. De film was dit jaar opgenomen in de competitie van het festival van Cannes.

Bekijk de trailer

Trailer Elle van Paul Verhoeven
Trailer Elle van Paul Verhoeven