De Nederlandse oorlogsfilm Riphagen is vanaf donderdag in de bioscopen te zien. NU.nl zet de recensies van verschillende media op een rij, waarin vooral hoofdrolspeler Jeroen van Koningsbrugge complimenten krijgt voor de vertolking van Dries Riphagen, een bekende collaborateur in de Tweede Wereldoorlog.

Volkskrant - 3 sterren

"Met zijn laatste film schetst Pieter Kuijpers meer dan het verhaal van één onverlaat: de opportunistische Hollander in oorlogstijd. Pijnlijk is de getoonde onverschilligheid over het lot van de Joden in Amsterdam. (..)

Hoofdrolspeler Jeroen van Koningsbrugge mag vooral bekend zijn van zijn tv-optredens, maar toonde zich al vaker een bekwaam filmacteur. Zijn Riphagen, met fors postuur en bolle kale kop, overtuigt volkomen als een man die in elk gesprek binnen een fractie van een seconde bepaalt of hij boven of onder ligt, die elke ruimte om te intimideren benut."

Lees de volledige recensie

Trouw - 2 sterren

"Had iemand er maar omheen gedraaid. Maar nee, het eerste slachtoffer van een Nederlandse oorlogsfilm is meestal de spanning. Al voor het eerste kwart van 'Riphagen' voorbij is, is van alle personages duidelijk aan welke kant ze staan en mogen ze die positie de rest van de tijd benadrukken met platte teksten: 'Ik ga niet nog meer mensen verraden. Dat kan ik niet.'

Jeroen van Koningsbrugge probeert van Riphagen het manipulatieve monster te maken dat hij was, maar camera en scenario ondermijnen de boel. Het cruciale belang van zwijgen en verbergen in oorlogstijd had veel meer weerslag moeten krijgen in de vorm."

Lees de volledige recensie (€)

Filmtotaal - 3 sterren

"De vergelijking met Zwartboek, ook een film die de morele grijswaarden tijdens en vlak na de oorlog wilde tonen, dient zich meermaals op.

Het gebruik van een handheld camera en een bewust onevenwichtige kadrering weerspiegelen dit visueel. De vele 'off-angle' shots, doorkijkjes en voyeuristische camerastandpunten roepen de film noir uit de jaren veertig en vijftig in herinnering. (..) Riphagen weet de vaart er goed in te houden, maar toont zich een misdaadfilm en geen biografie of oorlogsdrama."

Lees de volledige recensie

Telegraaf - 4 sterren

"Van Koningsbrugge speelt ras-opportunist Riphagen met een bedrieglijke, joviale charme. Acteur Kay Greidanus is een ontdekking als zijn tegenstrever. (..)

De regisseur ondergraaft het standaardbeeld van Nederlanders die koppig weerstand boden tegen de Duitsers. De meerderheid hield zich afzijdig, maakt deze film met onberispelijke sfeertekeningen duidelijk. En zelfs bij het verzet speelden eigenbelang en machtspolitiek soms een rol, zeker na de oorlog.  Ook die bredere context maakt dat Riphagen boeit én schokt."

Lees de volledige recensie

Video: Jeroen van Koningsbrugge speelt oorlogsmisdadiger in nieuwe film Riphagen