De Afficheprijs, de onderscheiding voor de beste Nederlandse filmposter van het jaar, wordt na vijftien edities niet meer uitgereikt. Dat heeft initiatiefnemer Jan Pieter Ekker donderdag op zijn blog bekendgemaakt. 

De prijs maakte altijd deel uit van het Nederlands Film Festival, dat woensdag van start ging in Utrecht. Het is in het leven geroepen om de poster, een onderbelicht maar belangrijk onderdeel van filmpromotie, meer aandacht te geven. Het publiek kon stemmen op vijf genomineerde posters, die door een vakjury werden gekozen.

De award werd eerst uitgereikt door het filmblad Skrien en vervolgens door de website Cinema.nl. Maar door bezuinigingen heeft de filmsite geen geld meer om het initiatief te blijven steunen.

"Misschien doe ik nog een poging om de afficheprijs uit te reiken op de dag waarop de bioscopen hun jaarcijfers bekendmaken", schrijft Ekker. "Ik heb alleen nog een sponsor nodig: 6.500 euro volstaat voor de gehele organisatie én het prijzengeld." De Afficheprijs werd de afgelopen jaren gewonnen door films als Prins, Jongens, De nieuwe wildernis, Van God los en Minoes.