In Utrecht is woensdag de 36e editie van het Nederlands Film Festival van start gegaan met de première van de Nederlandse film De Held in de Stadsschouwburg Utrecht.

Tot en met vrijdag 30 september gaan 92 films in première en staan er 321 vertoningen op het programma, waaronder documentaires, series en speelfilms.

Het festival is naast een evenement waar Nederlandse filmprofessionals samenkomen ook toegankelijk voor bezoekers. Vorig jaar trok het evenement zo'n 150.000 mensen.

De openingsfilm van dit jaar is De Held, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jessica Durlacher. Het in 2010 gepubliceerde boek, dat de Opzij Litertatuurprijs kreeg, vertelt het verhaal van een joodse familie die wordt belaagd door iemand uit hun verleden.

Monic Hendrickx

In de film spelen Monic Hendrickx, Daan Schuurmans, Susan Visser en Fedja van Huêt de hoofdrollen. De film is geregisseerd door Menno Meyjes (De Reünie, Het Diner).

"Het is een belangrijk thema. Het is een verhaal wat niet genoeg kan worden verteld (..) Het is een eer om het filmfestival te mogen openen", aldus Van Huet tegen NU.nl.

Dat de film een contrast vormt met de feestelijke opening van het NFF geeft ook schrijver Durlacher toe. "Maar ik moest er niet lang over nadenken om deze film tijdens het NFF in première te laten gaan. (..) Uiteindelijk schrijf je om te communiceren, wat is anders het doel?"

Dat vindt ook hoofdrolspeler Monic Hendrickx. "Je moet film vieren, óók als de film gaat over het echte leven. Het echte leven is nou eenmaal niet altijd leuk, het kan heel benauwend zijn en dat moeten we niet met z'n allen gaan ontkennen. Er worden ook veel romantische komedies gemaakt, maar dit wordt ook gemaakt."

Opening

Actrice Susan Visser vindt het spannend dat De Held de openingsfilm is. "Omdat de hele Nederlandse filmindustrie aanwezig is, en dat publiek is het meest kritische publiek wat je kunt hebben. Maar ik ben heel trots op de film, dus ik maak me er niet heel veel zorgen over."

Van Huet constateert dat de Nederlandse film een bloei doormaakt. "Dat voel je wel. En dat vind ik ook heel mooi. Er wordt heel veel gemaakt en dat biedt ook weer kansen. Als je ziet waar je voor moet casten en alle on-demand diensten die je kansen geven. Dat is wel eens minder geweest."

Video: 36e Nederlandse Film Festival van start in Utrecht

Vooroordelen

Vivienne van den Assem vindt dat de vooroordelen die mensen hebben over de Nederlandse films achterhaald zijn. "Dat zijn mensen die al heel lang niet naar een hele mooie Nederlandse film zijn geweest."

Jelka van Houten denkt dat bij mensen nog het beeld leeft dat er veel naakt in de Nederlandse film zit. "Het is toch een soort cultureel erfgoed wat erbij hoort. Toch? Maar dat lijkt wel minder te worden."

Video: "In een Nederlandse film moet naakt zitten"  

Kwaliteit

Susan Visser vindt de kwaliteit van de Nederlandse films hoog. "Ik vind dat je echt niet meer kan aankomen met het argument: 'Ik vind het een goede film... voor een Nederlandse film'. Ik vind dat we nu moeten afspreken dat we dat niet meer gaan doen."

Daan Schuurmans denkt dat de tijd voorbij is waarin mensen dachten dat je "per definitie" niet een Nederlandse film moest kijken. "Dat is oud. Er is zeker een inhaalslag gemaakt. Maar laten we alsjeblieft de mooie jaren met Verhoeven niet vergeten."

Gouden Kalveren

Traditioneel worden aan het einde van het Film Festival de Gouden Kalveren feestelijk uitgereikt in het Beatrix Theater. Onder anderen Gijs Scholten van Aschat, Fedja van Huêt, Thekla Reuten, Hannah Hoekstra maken kans op een beeldje.

Het gala wordt aan elkaar gepraat door Herman van der Zandt. De uitreiking op vrijdagavond 30 september wordt live uitgezonden op NPO3.