Renée Soutendijk is een veelgevraagd actrice, mede dankzij haar ambities in het begin van haar carrière. "Het is wel lastig om mooie rollen te vinden als je ouder wordt, dat is absoluut een feit."

"Ik ben altijd wel verwend geweest met het aanbod", zegt de 59-jarige actrice tegen NU.nl. Soutendijk zegt daarom dat ze het moet accepteren dat het langzamerhand moeilijker wordt op haar leeftijd. "Je moet het zien als een natuurlijk proces."

Soutendijk was in het afgelopen theaterseizoen te zien in de negen uur durende voorstelling Borgen en vanaf 2 oktober speelt ze een psychiater in de nieuwe ziekenhuisserie Centraal Medisch Centrum, ofwel CMC

"Het gaat altijd een beetje met golfbewegingen, maar nu loopt het zo dat ik filmwerk kan afwisselen met theater."

Soutendijk heeft rollen gehad in internationale filmproducties, maar die hoeft ze niet meer zo nodig. "Als ik maar gewoon mijn vak kan uitoefenen, dan maakt het niet uit of het kleine of grote rollen zijn. Als ik mijn ei maar kwijt kan als actrice."

"Ik heb tijdens mijn werk veel van de wereld gezien en heb veel gedaan. Dat is denk ik alleen maar mogelijk als je ambitieus bent, maar ik heb het wel altijd op mijn eigen manier gedaan. Ik ben nooit een goede verkoper van mezelf geweest, mijn werk moest het voor me doen."

Medisch centrum

Soutendijk is naast acteurs als Ricky Koole, Robert de Hoog en Lieke van Lexmond te zien in de ziekenhuisserie CMC. De serie gaat over het wel en wee van het personeel en de directie, maar ook over de patiënten.

"Het zijn bijna vijftien vaste rollen die we in de serie allemaal volgen. Niet iedereen komt uitgebreid aan bod maar al die lijntjes lopen door elkaar."

Soutendijk speelt de rol van psychiater. Een rol die niet te vergelijken is met haar rol als politiechef in Moordvrouw. "Dat was iemand die duidelijk bovenop de zaak zat en een leidinggevende functie had. Ik ben in mijn rol als psychiater meer een luisterend oor, een begeleidende functie heb ik." 

Soutendijk hield voor haar rol meerdere gesprekken met mensen uit het vakgebied. "Ik heb een paar vriendinnen die psycholoog zijn, ik heb ook Kijk in de ziel gekeken van Coen Verbraak (interviewserie, red.). Ik probeer natuurlijk die informatie zoveel mogelijk op te zuigen, maar je bent ook afhankelijk van wat er aan situaties geboden wordt in zo'n script."

Diverse gezondheidsfondsen hebben meegewerkt om de serie verder zo echt mogelijk te laten lijken.

Reacties

Soutendijk vindt zichzelf niet het type dat na de eerste uitzending naar de kiosk rent om alle kranten door te ploegen op zoek naar recensies.

"Je zet iets op met zijn allen en iedereen werkt heel hard om het beste eruit te halen en als het aanslaat is het natuurlijk fantastisch. Maar er zijn ook series die met dezelfde intentie zijn opgezet en die niks bereiken. Dat risico zit er altijd in, maar ik heb goeie hoop."