Jeroen van Koningsbrugge merkte tijdens de opnames van de oorlogsfilm Riphagen dat hij buiten de set een korter lontje had.

"Tijdens ruzies met mijn vrouw zei ik dingen waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou zeggen", vertelt de 43-jarige acteur in gesprek met NU.nl. "Daar schrok ik wel van."

De film vertelt over het leven van Jodenjager Andries Riphagen (gespeeld door Van Koningsbrugge), die in de Tweede Wereldoorlog onmetelijk rijk werd met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Hij waande zich onaantastbaar tot de jonge politieagent Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hem opende.

"Tijdens de opnameperiode had ik zo'n andere manier van reageren, dat ik het meenam naar huis. Ik voelde die rol ontzettend", vervolgt Van Koningsbrugge. "Het was dus niet zo dat ik die rol erg miste toen het allemaal voorbij was."

Wakker liggen

Voor de acteur was het echter moeilijker om in de rol als Jodenjager te komen. "Ik heb de eerste paar nachten letterlijk wakker gelegen. Ik was continu aan het nadenken. Het was ook moeilijk, omdat Riphagen een persoon was die zichzelf constant tegensprak. Op zijn werk schaamde hij zich nergens voor, maar thuis wel. Dan was hij de lieve echtgenoot en vader."

Hoewel de rol hem af en toe zwaar viel, houdt Van Koningsbrugge fijne gevoelens over aan de opnameperiode. "Het was een enorme uitdaging. Het was gek genoeg een van de leukste rollen om te spelen, omdat het er eentje is die je niet zomaar doet. Ik had er moeite mee omdat het onder je huid ging zitten, maar dat was juist het meest interessante."

Kat en muis

Riphagen vertelt het verhaal van de Jodenjager, maar ook over de strijd tussen de Nederlander en de politieagent Van Liempd. Het personage van Greidanus is echter bedacht. "We wilden niet dat de kijker twee uur lang naar Riphagen zou kijken", legt regisseur Pieter Kuijpers uit. "Daarom hebben we Van Liempd bedacht."

"Je wil de film wel draaglijk gaan maken. We dachten: als we nou een jager gaan inzetten, wordt het spannend. En ik verwacht dat mensen hierdoor ook stiekem gaan hopen dat Riphagen niet gepakt wordt", besluit Van Koningsbrugge.