De Emmy Awards zijn zondagavond (lokale avond) uitgereikt in Los Angeles. De series American Crime Story: The People v. O.J. Simpson en Game of Thrones maakten hun favorietrol waar. Veep won voor het tweede jaar op rij een Emmy voor 'beste komedieserie'.

Net als vorig jaar ging Game of Thrones er met de Emmy voor 'beste dramaserie' vandoor. De fantasyserie is nu de meest succesvolle serie ooit bij de Emmy Awards. Met de twaalf gouden beeldjes erbij van zondagavond komt Game of Thrones op een totaal van 38 gewonnen Emmy's. Daarmee is het vorige record van Frasier (37) uit de boeken.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson, de serie die gaat over de rechtszaak tegen de voormalig American football-ster O.J. Simpson, werd bekroond met de Emmy voor 'beste miniserie'. Ook leden van de cast vielen in de prijzen: Courtney B. Vance ('beste mannelijke hoofdrol in een miniserie of film'), Sarah Paulson ('beste vrouwelijke hoofdrol in een miniserie of film') en Sterling K. Brown ('beste mannelijke bijrol in een miniserie of film') kregen een Emmy.

Video: Game of Thrones en O.J. Simpson-serie grote winnaars

Rami Malek

Rami Malek won, tot zijn eigen verbazing, een Emmy voor 'beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie' voor zijn rol in Mr. Robot. In dezelfde categorie bij de vrouwen viel Orphan Black-actrice Tatiana Maslany in de prijzen.

Maggie Smith (Downtown Abbey) werd geëerd met een Emmy voor 'beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie'. De 81-jarige Britse was echter niet aanwezig om het gouden beeldje op te halen. De actrice is nu negen keer genomineerd en won de Emmy vier keer, maar was nog nooit bij de uitreiking aanwezig. Ben Mendelsohn werd bekroond voor zijn bijrol in de dramaserie Bloodline.

De 'beste televisiefilm' bij de Emmy's was Sherlock: The Abominable Bride.

68e Emmy Awards uitgereikt in Los Angeles

Net als vorig jaar ging Game of Thrones er met de Emmy voor 'beste dramaserie' vandoor. De fantasyserie is nu de meest succesvolle serie ooit bij de Emmy Awards. © AFP
Eerder op de avond mocht Julia Louis-Dreyfus een Emmy in ontvangst nemen voor 'beste vrouwelijke hoofdrol in een komedieserie' voor haar rol in Veep. © AFP
Sterling K. Brown kreeg een Emmy voor zijn rol in de serie over O.J. Simpson. © AFP
American Crime Story: The People v. O.J. Simpson, de serie die gaat over de rechtszaak tegen de voormalig American football-ster O.J. Simpson, werd bekroond met de Emmy voor 'beste miniserie'. © AFP
Ook Sarah Paulson won een Emmy voor haar rol in de serie over O.J. Simpson. © ANP
Jeffrey Tambor en Jill Soloway (beiden Transparent) met hun gewonnen Emmy's.
Ook The Voice viel net als vorig jaar in de prijzen. Het tv-programma won een Emmy in de categorie 'beste reality- en competitieprogramma'. © AFP
Presentator Jimmy Kimmel en Matt Damon hebben een onderonsje op het podium. © AFP
Een geëmotioneerde Kate McKinnon (Saturday Night Live) kreeg een Emmy voor 'beste vrouwelijke bijrol in een komedieserie'. © AFP
Louie Anderson, die de allereerste was die een gouden beeldje mocht ophalen, ontving een Emmy in de categorie 'beste mannelijke bijrol in een komedieserie' voor zijn rol in Baskets. © AFP
De Amerikaanse actrice Kristen Bell poseert op de rode loper. © ANP
Kit Harington had een nominatie op zak voor zijn rol in Game of Thrones. © ANP
Laverne Cox (Orange is the new black) op de rode loper. © ANP
Kirsten Dunst is genomineerd voor een Emmy voor haar rol in Fargo. © ANP
Acteur Tom Hiddleston kreeg een nominatie voor zijn rol in The Night Manager. © ANP
Sofia Vergara pakt haar moment. © ANP
Jerry Seinfeld is in zijn nopjes voor de uitreiking van de Emmy's. © ANP
Sophie Turner (Game of Thrones) wuift naar de aanwezige journalisten. © ANP
Modern Family-actrice Sarah Hyland arriveert op de rode loper. © ANP
De 77-jarige acteur Jon Voight zwaait de fotografen toe. © ANP
Het Duitse model Heidi Klum is ook aanwezig in Los Angeles. © ANP

The Voice

Eerder op de avond mocht Julia Louis-Dreyfus een Emmy in ontvangst nemen voor 'beste vrouwelijke hoofdrol in een komedieserie' voor haar rol in Veep. Ze droeg de prijs op aan haar vader, die drie dagen geleden kwam te overlijden. In dezelfde categorie, maar dan bij de mannen, ging de Emmy naar Jeffrey Tambor voor zijn rol in Transparent.

Een geëmotioneerde Kate McKinnon (Saturday Night Live) kreeg een Emmy voor 'beste vrouwelijke bijrol in een komedieserie'. Louie Anderson, die de allereerste was die een gouden beeldje mocht ophalen, ontving een Emmy in de categorie 'beste mannelijke bijrol in een komedieserie' voor zijn rol in Baskets

Regina King (American Crime) won een Emmy in de categorie 'beste vrouwelijke bijrol in een miniserie of film'.

Ook The Voice viel net als vorig jaar in de prijzen. Het tv-programma won een Emmy in de categorie 'beste reality- en competitieprogramma'.

Jimmy Kimmel

De 68e uitreiking van de televisieprijzen werd gepresenteerd door Jimmy Kimmel. De komiek presenteerde de show ook al in 2012.

Vorige week werden in Los Angeles de Creative Arts Emmy Awards uitgereikt in aanloop van de Primetime Emmy Awards. Netflix-serie Making a Murderer won toen vier prijzen, waaronder voor beste documentaire. Game of Thrones won toen negen prijzen voor onder meer casting, stunts, make-up, kostuums en visuele effecten.

Nominaties

De fantasyserie Game of Thrones had dit jaar de meeste kans op prijzen, met 26 nominatiesAmerican Crime Story: The People v. O.J. Simpson was 22 keer genomineerd.

Vorig jaar brak Game of Thrones, met onder anderen de Nederlandse acteurs Carice van Houten en Michiel Huisman, het wereldrecord van meest gewonnen Emmy's voor een enkel seizoen. Toen won de serie uit 24 nominaties twaalf Awards.

Bij de komedieseries had HBO-programma Veep de meeste nominaties. De serie, met Julia Louis-Dreyfus als grofgebekte vicepresident van de Verenigde Staten, sleepte 17 nominaties in de wacht.