Tijdens de 36e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht gaan films en documentaires in première. 

Het festival opent woensdag met de wereldpremière van De Held, de verfilming van de literaire thriller van Jessica Durlacher.

In totaal zijn er op het NFF 321 titels te zien, waaronder speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama's. Daarnaast presenteert het evenement nog eens zo'n honderd videoclips, games en interactieve projecten.

De organisatie zet dit jaar meer dan ooit in op het gewone publiek, met onder meer premières die voor iedereen toegankelijk zijn in aanwezigheid van cast en crew. Volgens een woordvoerster denken mensen vaak dat die alleen bedoeld zijn voor vips.

Beste films

"Het NFF selecteert het beste van eigen bodem in al zijn diversiteit. Het toont, bevraagt en bediscussieert dit tien dagen lang met de makers en het publiek", aldus de organisatie.

Het festival duurt tot en met vrijdag 30 september. Op die laatste dag vindt traditiegetrouw ook de uitreiking van de Gouden Kalveren plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. De prijzen worden toegekend in achttien categorieën, zoals de beste Nederlandse film, regisseur, scenarioschrijver, acteur en actrice. Het gala is rechtstreeks te zien bij de VPRO op NPO 3.