Stemacteur Isaac Hayes stopte in 2006 met het inspreken van het karakter Chef in South Park, maar deed dat niet vrijwillig, zegt zijn zoon.

Hayes zou niet blij geweest zijn met de aflevering Trapped in the Closet uit 2005, over de omstreden Scientology-kerk. De inmiddels overleden Hayes was zelf aanhanger van deze religie en zou vier maanden na het uitzenden uit protest zijn rol als de kok Chef opgegeven hebben.

"Mijn vader stopte niet met South Park; die beslissing nam iemand anders voor hem", onthult zijn zoon Isaac Hayes III in gesprek met The Hollywood Reporter. "Mijn vader kreeg in 2006 een beroerte en kon daarna niet meer spreken. (…) Hij kan onmogelijk bij zijn eigen weten ontslag genomen hebben."

Omgeving

Hayes III zoekt de verklaring in zijn vaders omgeving. "Iedereen rond mijn vader was betrokken bij Scientology; zijn assistenten, zijn belangrijkste mensen. Iemand van hen heeft de beslissing namens hen genomen. We weten niet wie."

"Mijn vader zou niet zo hypocriet zijn om, bij een show die Afro-Amerikanen, Joden en homo's belachelijk maakt, te stoppen als Scientology op de korrel wordt genomen."

Volgens zoon Hayes was South Park een 'zegen' voor zijn vader. "De rol betekende veel voor hem."