Jeroen Spitzenberger heeft de afgelopen jaren gemerkt dat de kwaliteit van (film)scripts niet vaak hoog is. "Het zegt iets over het Nederlandse filmklimaat, waarin er te snel geproduceerd wordt, zonder goed basismateriaal."

"Wat is je materiaal? Wat is het verhaal? Soms lijkt het wel alsof die stap wordt onderschat, waardoor je met minder materiaal aan de gang moet", legt de veertigjarige acteur in gesprek met Esquire.

Spitzenberger, bekend van rollen in Divorce en Alles is liefde, stelt voor dat men voortaan de tijd neemt om scripts en projecten door te nemen. "Ze zouden beter worden als ze langer de tijd kregen om te rijpen. Maar de tijd is er niet naar, de budgetten zijn er niet naar en in een groter verband: de cultuur is er niet naar."

"Er zijn natuurlijk fantastische uitzonderingen, maar te vaak worden series zo gemaakt: een zender heeft ruimte over, dus wordt er een opdracht uitgegooid als 'we willen iets met ziekenhuizen of politieagenten en het zou te gek zijn als die en die in de hoofdrol kan'. Dan steken een paar productiehuizen een vinger op. 'Wanneer moet het af? Half september? Prima'."

Lat hoger

De Rotterdammer hoopt dan ook dat filmmakers de lat wat hoger zouden leggen. "Iedereen kijkt naar de Scandinavische series en zegt: 'Wat een goede scripts, wat een spanning, dáár wordt goed geacteerd!' Give me a break. Denk je dat ze daar beter kunnen acteren dan hier? Onzin. Het zijn altijd mensen die niets van acteren weten, die dat zeggen."