De boekverfilming Tonio van Paula van der Oest dingt namens Nederland mee naar een Oscar voor Beste Buitenlandse film. 

Dat maakt filminstituut Eye dinsdag bekend. 

Het drama is gekozen uit elf Nederlandse films. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van A. F. Th. van der Heijden over de dood van zijn zoon Tonio. 

In Tonio spelen Pierre Bokma en Rifka Lodeizen de ouders van Tonio, een rol van Chris Peters. Hij wordt op 21-jarige leeftijd geschept door een auto, waarbij hij om het leven komt. De film komt op 22 september uit in Nederland.

Bekijk de trailer van Tonio:

Bekijk de trailer van Tonio
Bekijk de trailer van Tonio

Uitreiking

Het is de derde keer voor Paula van der Oest dat een film van haar de Nederlandse Oscarinzending is. In 2014 werd Lucia de B. ingestuurd. De film werd uiteindelijk niet genomineerd. Haar drama Zus&Zo werd in 2002 wel genomineerd.

Bang dat het eventuele uitblijven van een nominatie afbreuk zou kunnen doen aan de film is Van der Oest niet. "Nee hoor, nee, ik vind het alleen maar leuk. Ik ben heel ongecompliceerd in die dingen", zegt de filmmaker tegen NU.nl.

Van der Oest zegt verder geen idee te hebben of de film daadwerkelijk zal worden genomineerd. "Bij Zus&Zo was het een totale verrassing. Lucia de B. was iets meer een genrefilm en op een internationale manier gemaakt. Ik kon me de nominatie daarom wel voorstellen. Maar Tonio is weer een hele kleine, intense, compromisloze film. Ik vind dat ze deze maar in de shortlist moeten opnemen", zegt Van der Oest lachend.

'Goede film'

Van der Oest wilde met Tonio 'vooral een goede film maken' en dacht vóór het maken van de film totaal niet aan de kansen op een Oscar. 

"Als je een boek verfilmt, luidt de vraag altijd: wat schiet zo'n boek ermee op? Ik wil dat mensen zullen zeggen: 'We snappen dat dit verhaal een film is geworden.'"

Op 24 januari 2017 maakt de Academy de nominaties bekend. De 89e Oscars worden uitgereikt op 26 februari 2017.