De veroordeling van Brendan Dassey, bekend van de documentaire-serie Making a Murderer, is vernietigd door een Amerikaanse rechter. 

De rechter oordeelde vrijdag dat de oorspronkelijke veroordeling grotendeels is gebaseerd op verklaringen van de destijds 16-jarige jongen die "op basis van valse voorwendselen" zijn verkregen.

"De onderzoekers beweerden tijdens het verhoor meerdere malen dat ze al wisten dat Dassey de moord had gepleegd", aldus de verklaring van de rechter. "Daarnaast maakten ze valse beloften. Dassey was bovendien heel jong, is verstandelijk beperkt en werd niet ondersteund door een volwassene."

Als het Openbaar Ministerie Dassey niet binnen negentig dagen opnieuw aanklaagt, wordt Dassey vrijgelaten.

Dassey is de neef van Steven Avery, die momenteel levenslang vastzit voor de moord op Teresa Halbach. Dassey werd veroordeeld voor opzettelijke doodslag, verkrachting en verminking van een lijk. Hij was zestien jaar toen Halbach in 2005 werd vermoord.

Fouten

De serie Making a Murderer reconstrueert hoe Avery, een autosloper uit Winsconsin, tot twee keer toe wordt aangeklaagd door justitie.

Van het eerste vergrijp, een brute verkrachting, werd nadat hij achttien jaar in de cel had gezeten bewezen dat hij onschuldig was. Vervolgens werd de man beschuldigd van een gruwelijke moord. Ook in dit onderzoek maakten politie en justitie veel fouten en slordigheden.

Avery's neef, Dassey, wordt medeplichtig aan de moord bevonden. Beiden zitten momenteel nog in de gevangenis. De serie zet vraagtekens bij hun schuld.

Een tweede seizoen van de Netflix-serie is momenteel in de maak. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe afleveringen verschijnen.

Bekijk hier de trailer van de film Casting JonBenet
176
Bekijk hier de trailer van de film Casting JonBenet