Regisseur Luc Besson moet 4,5 ton betalen wegens plagiaat

Met de film Lockout uit 2012 heeft Luc Besson te veel geleend uit de film Escape from New York, die 31 jaar eerder werd gemaakt door John Carpenter.

De Franse regisseur Besson moet zijn collega van de rechter daarom bijna 450.000 euro betalen, meldt The Guardian. Carpenter had 2,4 miljoen geëist. 

In de futuristische thriller Escape from New York (1981) is Manhattan een grote gevangenis die door de gevangenen wordt overgenomen. De hoofdrolspeler moet de Amerikaanse president redden, wier vliegtuig temidden van de gevangenen is neergestort.

Een Frans hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Besson "op grote schaal kernachtige elementen" uit die film heeft geleend toen hij het scenario schreef van zijn eigen Lockout, uit 2012.

Bekijk de trailer van Lockout:

Zeldzaam

In Lockout speelt Guy Pearce een man die de dochter van de Amerikaanse president moet redden uit een gevangenis in de ruimte die is overgenomen door de gevangenen.

Critici wezen er destijds al op dat die plotlijn wel erg leek op die van Escape from New York. Ook omdat in beide films de hoofdrolspeler een oud-gevangene is.

Het is zeer zeldzaam dat een rechter plagiaat in een film bewezen acht, omdat veel films allerlei elementen overeenkomstig hebben.

Besson heeft het plagiaat steeds ontkend. Hij werd al eerder veroordeeld door een lagere rechter, waarna hij in hoger beroep ging. Vrijdag is definitief bepaald dat Besson geplagieerd heeft.

Lees meer over:
Tip de redactie