Tonio, de verfilming van de roman van A.F. Th. Van der Heijden, beleeft op woensdag 5 oktober zijn première als openingsfilm van het nieuwe PAFF-festival in Amsterdam.

Hoofdrolspelers Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters zijn bij de vertoning in bioscoop De Filmhallen aanwezig. Dat maakt distributeur September Film woensdag bekend.

In de roman Tonio schrijft Van der Heijden over zijn zoon Tonio, die in 2010 om het leven kwam door een auto-ongeluk. Het verhaal beschrijft de neerwaartse spiraal van verdriet waarin Van der Heijden (in de film gespeeld door Bokma) en zijn vrouw (Lodeizen) belanden na dit verlies.

Paula van der Oest regisseerde de film. Eerder maakte zij onder meer Lucia de B, Black Butterflies en het voor een Oscar genomineerde Zus & zo.

Prijzen

Van de roman werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek won diverse prijzen. De verfilming is vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien. Het PAFF-festival, waarin voorpremières van nieuwe bioscoopfilms worden vertoond, vindt plaats van 5 tot en met 9 oktober in De Filmhallen in Amsterdam.