Het productiebedrijf Foodles Production heeft schuld bekend aan het ongeluk waar Star Wars-acteur Harrison Ford bij betrokken raakte tijdens opnames van het zevende deel. Volgens de rechtbank heeft het bedrijf grote fouten gemaakt.

De 74-jarige acteur brak zijn been toen een deur van de Millennium Falcon, het favoriete ruimteschip van Fords personage Han Solo, op hem viel. Daarbij is de acteur aan de dood ontsnapt, oordeelde een deskundige die aanwezig was in de rechtbank.

Dat meldt The Guardian dinsdag.

De deskundige verklaarde verder dat het gewicht van de deur te vergelijken is met het totaalgewicht van een kleine auto. De deur van het ruimteschip was voor de opnames van Star Wars: The Force Awakens vernieuwd en kon daardoor van buitenaf bestuurd worden.

Dat ging echter mis. Een persoon drukte per ongeluk op een knop waardoor de deur naar beneden viel, op Fords been. Een noodstop zorgde ervoor dat de acteur gered kon worden. Het productiebedrijf valt te verwijten dat het niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheidsvoorschriften.

Straf

Foodles Production, onderdeel van Disney, krijgt op 22 augustus te horen wat voor straf het productiebedrijf krijgt. Een woordvoerder vertelt dat het bedrijf te allen tijde heeft meegewerkt aan het onderzoek naar het ongeluk. "De veiligheid van onze acteurs en medewerkers staat bij ons altijd op plaats een."

Ford revalideerde voorspoedig van de beenbreuk. De opnames van het zevende deel werden voor twee weken stilgelegd, wat echter geen gevolgen had voor de bioscooprelease in december 2015.