Voor filmmaker Steven de Jong wordt de ontknoping van de Tour de France zondag extra spannend. Hij wil de laatste shots voor zijn film Spaak draaien in Parijs. "Door alle veiligheidsvoorschriften moeten we nog maar zien hoever we komen."

De Jong wil actuele beelden van de Tour de France snijden met archiefbeeld van de wielerronde. "We hebben in de film een verhaaltje over Fausto Coppi, die in 1952 de Tour won. Hij is het grote voorbeeld van ons hoofdpersonage Luuk", legt de regisseur uit.

Of het zondag lukt de beelden te maken die hij graag in zijn film wil, weet de filmmaker nog niet. "We hebben goede contacten met de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), zodat we een kansje hebben." Volgens de filmmaker wordt het zondag ‘een avontuur’. "Maar dat is voor ons niet vreemd. In Malmö hebben we ook op guerrilla-stijl gefilmd en zijn we niet weggestuurd."

James Dean

In de Zweedse stad was Tim Douwsma (foto), die Luuk speelt, van de partij. Of hij er ook zondag bij is, is volgens De Jong nog de vraag. "We zijn er nog mee bezig, maar hij zit een beetje moeilijk vanwege zijn andere werk."

Douwsma maakt zijn speelfilmdebuut in Spaak, een antidrug- en fietsdrama naar de waargebeurde bestseller Groot verzet van Paul Rood. Volgens de regisseur is Nederland een groot filmacteur rijker. "De nieuwe James Dean is geboren. Tim heeft dezelfde look en guitige blik als James, daar heb ik hem ook wel een beetje mee gepest. Ik denk dat hij best wel indruk gaat maken."

Voor de regisseur wordt het volgende week, als alle opnamen achter de rug zijn, afkicken. "Om maar bij het thema van doping te blijven", grapt De Jong. "Maar het is wel raar. We zijn in december al begonnen dus een lange periode bezig geweest."