De Duitse omroep ZDF zal geen herhalingen meer uitzenden van de krimiserie Derrick

Dat meldt de omroep op hun website. Er leek even sprake van te zijn, maar de omroep wil vooral niet worden geconfronteerd met het oorlogsverleden van hoofdrolspeler Horst Tappert, die 281 keer in de huid van hoofdinspecteur Stephan Derrick van de politie in München kroop.

Tussen 1974 en 1998 werd de serie uitgezonden, die behoorde tot de populairste programma's op de tv. Derrick en zijn rechterhand Harry Klein verschenen uiteindelijk in meer dan honderd landen op de buis. Sommige zenders herhalen de serie nog steeds.

De serie eindigde toen Tappert 75 jaar was. Hij overleed in 2008. Vijf jaar na zijn dood werd bekend dat hij in de oorlog bij de Waffen-SS had gediend. Omroepen in diverse landen stopten ogenblikkelijk met de herhalingen. De inmiddels 74-jarige Fritz Wepper, die Harry speelde, vindt dat Tapperts oorlogsverleden geen rol meer mag spelen. Hij vindt het besluit van het ZDF overdreven.

Omroep Max

Eerder besloot Omroep Max al te stoppen met de herhalingen van de Duitse serie. ''Wij gaan geen acteur eren die zo gelogen heeft over zijn verleden'', vertelde Max-directeur Jan Slagter in 2013.