Het is mogelijk dat Divergent: Ascendant, het vierde deel uit de Divergent-reeks, volgend jaar niet in de bioscopen verschijnt, maar wel als televisiefilm. 

Volgens Variety is filmdistributeur Lionsgate van plan om het roer om te gooien. Op dit moment is de distributeur nog in gesprek met de producenten.

Een andere mogelijkheid is dat er van de film een serie gemaakt wordt. Tevens zijn er plannen voor een spinoff-serie.

Een mogelijke reden voor de koerswijziging is dat het derde deel qua bezoekersaantallen flink tegenviel. Waar de eerste twee delen veel geld opleverden, bracht Divergent: Allegiant tot nu toe weinig op. Naar verluidt heeft de film veel verlies gedraaid.

Variety meldt dat Lionsgate de huidige cast wil mengen met een compleet nieuwe cast, die na verloop van tijd te zien zal zijn in de spinoff.

Afwijkend

In Divergent worden inwoners verdeeld over facties, gebaseerd op hun persoonlijkheden. Hoofdpersoon Tris (gespeeld door Shailene Woodley) komt er tijdens de test achter dat ze 'divergent' (afwijkend) is, waardoor ze qua persoonlijkheid bij alle facties zou kunnen horen. Dit zorgt voor een groot dilemma omdat de groepen haar als bedreiging zien.