Jennifer Saunders nam ruim de tijd om te broeden op het scenario van Absolutely Fabulous: The Movie. "Twintig jaar geleden stelde iemand al voor om een film te maken", zegt regisseur Mandie Fletcher in gesprek met NU.nl.

"In hemelsnaam, hoe vaak ik bij haar in de keuken heb gezeten en dacht: kom op, je kunt het", gaat de regisseur en vriendin van de komiek verder. 

De 58-jarige Saunders staat bekend om haar uitstelgedrag, maar ziet er zelf geen kwaad in. "Ik vind uitstelgedrag iets positiefs, omdat het je de tijd geeft om na te denken. Vaak zie je mensen iets naar buiten brengen en dan denk je: weet je, je had het moeten uitstellen. Daar had je meer over na moeten denken." 

Saunders schreef de eerste aflevering van de komedieserie in de jaren negentig. Ze speelt zelf het hoofdpersonage Edina Monsoon. Vanaf 21 juli draait in de Nederlandse bioscopen de eerste film over Monsoon en haar beste vriendin Patsy Stone, gespeeld door Joanna Lumley. 

Diamanten

Ruby Wax, die als scenarioschrijver bij de serie betrokken was, vertelde in meerdere interviews over de tijdsdruk die vaak ontstond doordat Saunders tot het laatste moment wachtte met het inleveren van het script.

Fletcher, die ook bevriend is met Saunders, heeft zich erbij neergelegd. "Het is de manier waarop ze werkt. En om eerlijk te zijn, dat moet je omarmen en ervan genieten en in meegaan."

Saunders: "Het probleem is vaak dat als je een idee hebt, iedereen dat idee meteen uitgewerkt wilt zien. En dan denk je zelf nog: maar het is misschien niet het juiste idee. Morgen heb ik misschien een beter idee en dan ben ik al begonnen aan het slechte idee. Ik laat het graag zo lang mogelijk liggen, zodat het idee waar ik mee aan de slag ga, het beste idee is."

"Zie je waar we mee moeten werken?", reageert Joanna Lumley. Maar de 70-jarige actrice is na ruim twintig jaar gewend aan de werkwijze van Saunders. "Het werkt. Het is iets om te prijzen, laat beginnen met schrijven. Het is alsof ze alle juwelen voor zich heeft uitgestald. Ze plukt niet de eerste die komt, ze neemt de tijd om ze allemaal te bekijken." 

Het schrijven van een einde voor de film was wel een uitdaging voor Saunders. "We zijn begonnen aan deze film, toen het nog geen einde had", vertelt Lumley. Saunders: "Nu heeft de film zes eindes en die zitten er ook allemaal in."

Elvis Presley

In Absolutely Fabulous: The Movie dreigt Monsoon financieel aan de grond te komen. Het klantenbestand van haar PR-bureau droogt op en haar ex-man stopt de alimentatie. In een wanhopige poging Kate Moss binnen te hengelen, duwt ze het model per ongeluk de Themes in en vlucht ze met Patsy naar Zuid-Frankrijk 'waar iedereen crimineel is'.

De twee vrouwen spelen de rollen al jaren, maar worden het nooit moe. "Zij worden zichzelf ook niet moe", vertelt Saunders. Lumley: "Als acteur heb je bijna nooit de kans om een personage 25 jaar lang te spelen. Dus we kennen ze. Ze kunnen niet sterven, niet verdwijnen. Het zijn net poppen, die af en toe terug in de kist worden gelegd en dan komen ze er weer uit."

Saunders en Lumley hebben nog nooit geprobeerd de rollen om te draaien. "Nee, dat zou eng zijn, maar Jennifer kan mijn stem wel heel goed nadoen", vertelt Lumley. 

"Dat doe ik als ik aan het schrijven ben. Dan denk ik: wat zou Patsy zeggen? Ze klinkt een beetje als Elvis." Lumley geeft toe haar lach ook op de Amerikaanse zanger te hebben gebaseerd.

"Patsy is dol op Elvis. Als Patsy lacht, lacht ze niet zoals ik met haar hele mond, maar dan doet ze alleen een lip omhoog."