De opnames voor The Hitman's Bodyguard, de nieuwe film met Samuel L. Jackson, in Amsterdam zullen de stad drie miljoen euro opleveren. De gemeente krijgt echter niets van dit bedrag.

"Denk onder andere aan 2500 hotelovernachtingen, iedere dag 150 figuranten op de set en ze hebben ongeveer alle bedrijfsauto's van Diks afgehuurd", zegt filmcommissaris van de stad Amsterdam, Simon Brester, in gesprek met de lokale zender AT5.

"Maar ook bloemisterijen profiteren van de bestelde bedank-boeketten, en bouwbedrijven van al het decormateriaal dat gekocht wordt en dan heb ik het nog niet over de lange termijn."

De winst op de lange termijn zal zich volgens Brester onder meer uiten in het vestigen van filmbedrijven in de stad: "Maar bijvoorbeeld ook bepaalde filmbeurzen en dan gaat het om honderden miljoenen, alleen zie je dat pas over een paar jaar."

Amsterdam decor van nieuwe film Samuel L. Jackson
Amsterdam decor van nieuwe film Samuel L. Jackson

Groot compliment

Volgens de filmcommissaris werken er in de zomer in Amsterdam iedere dag ongeveer tien verschillende filmploegen. Maar de driehonderd man tellende ploeg rondom acteurs Jackson, Ryan Reynolds en Garry Oldman, zou volgens hem veel van bewoners en ondernemers hebben geëist. 

"Er werd hard door de grachten gevaren, sommige plekken, zoals de Nieuwmarkt, werden volgezet met productiebussen. Maar de stad was zo flexibel: een heel groot compliment voor alle ondernemers en buurtbewoners."

Dinsdag vindt de laatste draaidag van de film plaats. Wanneer Hitman's Bodyguard in Nederland te zien is lijkt nog onduidelijk.