De Iraanse filmmaker Abbas Kiarostami is maandag in Parijs overleden. De films van Kiarostami wonnen meerdere prijzen, waaronder in 1997 de Gouden Palm voor De Smaak van Kersen.

Dat meldt het Iraanse nieuwsagentschap Isna News. Bij Kiarostami werd in maart maagdarmkanker geconstateerd. Hij reisde onlangs naar Frankrijk voor medische hulp.

De regisseur wordt gezien als één van de belangrijkste regisseurs van de afgelopen decennia. De dramafilm Like Someone In Love uit 2012 was de laatste speelfilm waaraan hij meewerkte.

Na de Iraanse revolutie besloot Kiarostami in Iran te blijven wonen. In de jaren daaropvolgend maakte hij de 'Koker-trilogie', wat hem wereldwijde bekendheid opleverde. De drie films gingen over de gebeurtenissen in het Noord-Iraanse dorpje Koker. Kiarostami beweerde altijd dat het een combinatie van fictie en non-fictie was, net zoals in zijn andere films.

Video: Gouden Palm-winnende film De Smaak van Kersen (1997) van Kiarostami

Regelgeving

De regisseur kreeg last van de steeds strengere regelgeving voor filmmakers in Iran toen Mahmoud Ahmadinejad in 2005 president werd. Zijn twee laatste films Certified Copy en Like Someone In Love werden daarom ook in Italië en Japan opgenomen. Allebei de films werden ook vertoond op het filmfestival van Cannes. In zijn loopbaan maakte hij meer dan veertig films.

Kiarostami was tussen 1969 en 1982 getrouwd met Parvin Amir-Gholi en had uit dat huwelijk twee zoons. Beide zoons zijn ook werkzaam in de filmindustrie.

Abbas, die nooit een Oscar won, behoorde tot de grote groep buitenlandse filmmakers die afgelopen week een uitnodiging ontvingen om lid te worden van de Academy of Motion Pictures Sciences and Arts, de organisatie die de Oscars uitreikt.