De Urker schipper Riekelt Brouwer ziet toch af van het aanbieden van een speciale cruise langs de filmset van Dunkirk. In plaats daarvan laat hij bezoekers gebruikmaken van zijn veerdienst tussen Enkhuizen en Urk.

"We gaan nu met de veerdienst, want we gaan niet bij ze in de buurt komen", vertelt de schipper donderdag aan NU.nl. Vanaf de veerboot kunnen bezoekers alsnog een glimp opvangen van de filmset.

Een groot deel van de haven van Urk is momenteel afgesloten voor de opnames van de door Christopher Nolan (Interstellar, Dark Knight) geproduceerde film Dunkirk.

Het gebied is door grote hekken afgezet. "We gaan met gepaste afstand langs de set. We vertrekken om 11.00 uur vanaf treinstation Enkhuizen en varen binnen anderhalf uur naar Urk. Daar kunnen mensen nog even in de haven rondlopen."

Rekening houden

"Ik vind dat we rekening moeten houden met de Amerikaanse filmcrew. We mogen er toch best trots op zijn dat zo'n grote productie naar Nederland komt. Dan is het aan ons om het niet te verpesten. We willen dat ze een mooi product kunnen leveren. Wij Urkers gaan niet dwarsliggen."

Brouwer zegt ondanks de wijziging van de route veel aanmeldingen te krijgen. "We krijgen natuurlijk regelmatig klanten voor de normale veerdienst, maar er is nu extra veel belangstelling ja. We gaan vanaf 4 juli varen."

Geheim

De ambitieuze regisseur Christopher Nolan (Inception) doet zijn best zo min mogelijk over zijn film prijs te geven. Iedereen die betrokken is bij de opnames, zoals de VVV en de gemeente, hebben een contract moeten tekenen dat hen verbiedt iets te melden over het project.

Het oorlogsepos gaat over de legendarische evacuatie van geallieerde troepen uit de Noord-Franse stad Duinkerke in 1940. Honderdduizenden Britse en Franse soldaten wisten toen te ontkomen aan de Duitse legermacht die hen op de hielen zat.

Harry Styles is samen met Tom Hardy, Oscarwinnaar Mark Rylance, Kenneth Branagh en de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf te zien in de film. Dunkirk wordt gedraaid door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Dunkirk moet in de zomer van 2017 in de bioscopen te zien zijn.