Carice van Houten is tegenwoordig vooral in internationale films (Race) en series (Game of Thrones) te zien, maar benadrukt dat ze nog altijd openstaat voor Nederlandse producties. Ze zou er heel graag nog eentje willen maken.

"Zolang het maar iets is wat ik nog nooit heb gedaan", vertelt de 39-jarige actrice in gesprek met Veronica Magazine.

Van Houten merkt echter dat de Nederlandse filmindustrie niet groot is. "En ik doe graag dingen die me uitdagen, die moeilijk voor me zijn. In Nederland werken voelt erg veilig. Ik ken iedereen, ik weet welke grappen ik kan maken, mensen kennen me en weten wat ik kan."

"Films maken in Nederland is bijna een sociale gebeurtenis: na afloop van de opnames is er een feestje met wijn, bier en kaas. Hier in het buitenland gaat iedereen na afloop gewoon naar huis. Dat snap ik wel: in het buitenland is de industrie groter en dus ook het wereldje groter: je doet gewoon je werk."

Kritiek

Wel heeft de zwangere actrice wat kritiekpunten. "In het buitenland snappen ze dat je je persoonlijke ruimte nodig hebt. Niet iedereen heeft die nodig: ik wil zelf meestal zo snel mogelijk weer die trailer uit, maar je hebt in elk geval de mogelijkheid om je af te zonderen."

"De trailer die ik nu heb, is veel te groot voor mij, maar het was wel fijn dat ik er vanochtend in een echt bed een paar uurtjes kon slapen", zegt Van Houten op de set van Race

"In Nederland is dat ondenkbaar: daar ben je al snel een diva als je om een stoel vraagt."