Roland Emmerich was niet van plan een vervolg te maken op de succesvolle film Independence Day uit 1996. De regisseur zegt tegen NU.nl. dat het weinig had gescheeld of Independence Day: Resurgence was nooit verschenen.

"De eerste film was eigenlijk niet bedoeld als een start van een franchise. Direct nadat het een succes was geworden, vroegen ze aan mij of ik een vervolg wilde doen", vertelt Emmerich. "Ik heb ze daar toen voor bedankt, omdat ik nog andere, originele, films wilde maken."

De 60-jarige regisseur, bekend van GodzillaThe Day After Tomorrow en The Patriot, is momenteel bezig met de promotie van zijn nieuwste film Independence Day: Resurgence

De filmmaker is zich de laatste jaren gaan realiseren hoe groot de impact was van Independence Day in de filmwereld halverwege de jaren negentig. "Een paar jaar geleden, toen ik 2012 aan het filmen was, kwam ik er ook achter hoe ver de technologie zich had ontwikkeld."

Emmerich bedacht zich tijdens de opnames van die film dat het leuk zou zijn om, met behulp van deze vernieuwde technologie, een vervolg te maken op de bekende blockbuster. "Toen het aantal van twintig jaar eraan kwam, dacht ik 'oh mijn god', nu is het moment om die film te maken. Wie heeft ooit een sequel gemaakt na twintig jaar?"

Video: Regisseur Roland Emmerich over Independence Day: Resurgence

Opbrengst

Het eerste deel van de sciencefiction-film, met in de hoofdrollen Jeff Goldblum en Will Smith, bracht naar schatting meer dan 800 miljoen dollar op en won een Oscar voor Beste Effecten. De 60-jarige regisseur denkt niet dat hij datzelfde succes ook zal behalen met het vervolg op de film. "Het was toen ook een hele andere tijd. De film was in die periode vrij uniek."

"Ik denk zeker dat de film een bepaald bedrag moet ophalen, hoewel de productie niet heel duur was. Het was natuurlijk een redelijk bedrag (geschat 200 miljoen dollar, red.), maar wanneer je het vergelijkt met Marvel-films, dan was het zeker goedkoop."

Virtual reality

De Duitse regisseur staat erom bekend om aan zijn films veel special effects toe te voegen. Hij zegt het interessant te vinden om in de toekomst ooit een film te maken met daarin virtual reality. "Ik denk dat virtual reality veel en veel groter zal worden, dan heel veel mensen op dit moment denken."

"Laatst mocht ik zelf virtual reality uitproberen in een filmpje van zes minuten. Dat was ook écht een ervaring."

In Independence Day: Resurgence spelen onder anderen Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Bill Pullman en Judd Hirsch. Net als in het eerste deel van de film wordt de aarde opnieuw aangevallen door aliens. In het vervolg probeert een speciale buitenaards leven-unit (Earth Space Defense), twintig jaar na de eerste aanval van aliens, opnieuw de aarde te beschermen tegen aanvallen van buiten de aarde.

Vooruitstrevend

Emmerich krijgt wel het idee dat het de laatste tijd aan originele films ontbreekt in de bioscopen. Volgens hem zijn er te veel films die leunen op eerdere delen, bestsellers of op karakters uit stripboeken. "Ik ben een grote voorstander van originele films, zoals Gravity (2013) en Interstellar (2014)."

"Independence Day is ook pas mijn eerste sequel in 35 jaar. Dat zegt wel iets", grapt de regisseur. Ondanks dat het nu twintig jaar heeft geduurd voor een vervolg op het eerste deel, zal het derde deel van Independence Day niet opnieuw zo lang op zich laten wachten. "Dat moet wel eerder komen, ergens de komende drie tot vijf jaar. We maken deze film voor een nieuwe generatie. Je wil niet dat zij deel drie dan met hun kinderen moeten kijken."

Het lijkt de regisseur een mooi streven om uiteindelijk twee of drie films in zijn nalatenschap te hebben met de titel Independence Day. "Mensen zullen altijd mijn naam blijven verbinden aan de film", besluit Emmerich.

Independence Day: Resurgence is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien