De acteurs uit de nog te verschijnen dramaserie De Maatschap moeten voor de rechter verschijnen. De makers van de serie zijn gedaagd door een aantal leden van de familie Moszkowicz, over wie het drama gaat. 

De familie beweert dat de scripts van de serie inbreuk maken op het auteursrecht van de autobiografie van Robert Moszkowicz: De Straatvechter.

Dat bevestigt advocaat Yehudi Moszkowicz aan NU.nl, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf vrijdag. 

De rechter heeft het verzoek van Moszkowicz ingewilligd, waardoor Pierre Bokma, Daan Schuurmans, Liliane de Vries, Wilfred Takken, Yvonne Bruynen, Joost de Wilf, Michiel van Jaarsveld, Hein Schütz, Alma Popeyus, Wilant Boekelman en René Huybrechtse een verklaring moeten afleggen.

"Dat zijn de mensen die de karakters vertolken", legt Moszkowicz uit. Ook de producenten, regisseur en scenaristen worden gedaagd. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend. 

Volgens Yehudi Moszkowicz en zijn vader Robert hebben de makers van de serie auteursrechten geschonden. "In een interview heeft Pierre Bokma zich bovendien onrechtmatig over mijn vader uitgelaten", zegt Yehudi Moszkowicz tegen de krant. 

Kort geding 

Moszkowicz voerde eerder drie voorbeelden aan, waarmee hij het schenden van het auteursrecht wilde bewijzen. In een eerder vonnis op 27 mei oordeelde de voorzieningenrechter dat er geen sprake was van een vermoeden van auteursrechtinbreuk. Een derde voorbeeld moest worden beoordeeld door een onafhankelijke deskundige.

Vrijdag werd na onderzoek van dit laatste voorbeeld door een voorzieningenrechter bepaald dat het niet voorkomt in het scenario van de serie. Moszkowicz krijgt hierdoor niet vooraf inzage in het script en moet de kosten voor de procedure en deskundige betalen, ruim 12.000 euro. Het oproepen van onder meer de acteurs als getuigen voor een verzoekschriftprocedure, is wel toegewezen door de rechter.

Verbieden

Moszkowicz wil de serie, die in het najaar op televisie moet komen, verbieden. De schrijvers gaan er echter vanuit dat de serie door de VPRO zal worden uitgezonden. "Het is een intrigerend en overtuigend portret van een bijzondere familie in turbulente en sterk veranderende tijden, die geen inbreuk zal maken op welk recht van Robert Moszkowicz dan ook."

Bokma speelt in de serie pater familias Max Moszkowicz. Daan Schuurmans, Diederik Ebbinge en Xander van Vledder spelen zijn zonen. Het verhaal gaat over de opkomst van het machtige advocatenimperium in het naoorlogse Nederland.

De bekende advocaat Bram Moszkowicz liet eerder al blijken dat de serie hem koud laat. "Ze doen maar", reageerde hij.