Steven Spielberg wilde na Schindler's List stoppen met regisseren

Steven Spielberg wilde na het afronden van Schindler's List stoppen met regisseren. De regisseur vond de film zo heftig dat hij het maken ervan als een trauma ervoer.

"Ik ben nooit depressief geweest, maar ik was wel erg verdrietig en voelde mij opgesloten", zegt de 69-jarige regisseur in gesprek met The Hollywood Reporter.

Spielberg mocht voor Schindler's List twee Oscars (Beste Regisseur, Beste Film) in ontvangst nemen, maar dat gaf hem niet de motivatie om door te gaan met films maken. "Ik denk dat het vertellen van het verhaal een flinke impact op mij heeft gehad. Daarnaast was ik druk bezig met het oprichten van de Shoah Foundation, een non-profitorganisatie die ervoor wil zorgen dat de Holocaust nooit vergeten wordt."

Het duurde drie jaar tot Spielberg met een nieuwe film kwam. Het was het vervolg op Jurassic ParkThe Lost World. "Ik weet niet waarom ik ineens weer zin kreeg om een nieuwe film te regisseren. Ik kreeg dat gevoel uit het niets. Ik had blijkbaar tijd nodig."

Video: Trailer Schindler's List

Oskar Schindler

Schindler's List, met Liam Neeson in de hoofdrol, verscheen in 1993. Het verhaal gaat over Duitse industrieel Oskar Schindler. De zakenman kreeg bekendheid vanwege zijn inspanningen om Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Duitse concentratiekampen te redden en voor hem te laten werken in zijn fabriek.

De film over Schindler ontving in totaal zeven Oscars en staat op de vijfde plek van de beste films aller tijden op de website IMDB.

Tip de redactie