Avengers-bedenker had nooit verwacht dat strips verfilmd zouden worden

Stan Lee had nooit verwacht dat een van zijn superheldenstrips verfilmd zou worden. De geestelijk vader van onder meer The Avengers en Spider Man hoopte slechts dat zijn tekeningen hem boven water zouden houden.

"Het enige wat ik hoopte, wat alle tekenaars en schrijvers hopen, was dat mijn stripboeken een beetje zouden verkopen. Dat we niet zouden worden ontslagen en de huur konden betalen", zegt Lee in gesprek met NRC.

De striptekenaar heeft in totaal bijna zeshonderd superheldenpersonages verzonnen, een klein deel daarvan stond de laatste twee decennia centraal in de vele superheldenfilms die zijn verschenen.

Lee, die de naam van stripboekenuitgever en filmstudio Marvel bedacht, zegt dat hij zijn creaties aanvankelijk voor een volwassen publiek bedacht: "Ik besloot dat ik voor grote mensen wilde schrijven. Voor mezelf. Het soort verhalen dat ík zou willen lezen, met een woordenschat op universiteitsniveau."

Trailer The Avengers: Age of Ultron

Persoonlijke problemen

Toch waren de hoofdpersonages in zijn verhaal vooral adolescenten: "Destijds zag niemand jonge mensen als potentiële superhelden. En persoonlijke problemen hadden zij al helemaal niet. Dus probeerde ik dat."

Ook dit jaar zullen er weer bioscoopfilms verschijnen op basis van Lee's tekeningen, de artiest zal daar zelf geen geld aan verdienen: "Maar dat is niet erg hoor. Ze geven me wel cameo's."

Lees meer over:
Tip de redactie