De film The Red Turtle van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is zaterdagavond in de prijzen gevallen op het festival van Cannes. 

De woordenloze animatiefilm over een man die strandt op een onbewoond eiland won de Speciale Juryprijs van het programma-onderdeel Un Certain Regard.

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit werkte bijna tien jaar aan de film, die hij maakte met de grote Japanse animatieproducent Ghibli. De regisseur won vijftien jaar geleden een Oscar voor zijn korte animatiefilm Vader en dochter.

Prachtig moment

"Dit is een prachtig moment na tien jaar heel hard werken", laat Dudok de Wit weten na de uitreiking. De jury stelde in een toelichting dat The Red Turtle een 'zeldzame, zeer poëtische film' is.

Toen de bekroning bekend werd gemaakt, werd vooral door de Japanners in de zaal heel hard gejuicht en geapplaudisseerd. "Het is de eerste maal dat studio Ghibli in Cannes een prijs heeft gewonnen. Dit is zowel voor mij als voor Ghibli als voor de film een ontzettend blije dag."

Viggo Mortensen

De Finse boksfilm De Gelukkigste dag in het leven van Olli Maki kreeg de prijs voor beste titel van het programmaonderdeel Un Certain Regard. De Amerikaanse film Captain Fantastic, met acteur Viggo Mortensen als hippievader die met zijn zes kinderen op roadtrip gaat, werd bekroond voor beste regie.

Michael Dudok de Wit komt na het festival van Cannes naar Nederland, waar op 20 juni The Red Turtle in première zal gaan in bioscoop Eye in Amsterdam. De film is vanaf 7 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.