Regisseur Paul Verhoeven verwacht geen commotie rondom film Elle

Paul Verhoeven is donderdagmiddag gearriveerd op het festival van Cannes om zijn nieuwste film Elle te presenteren. De Nederlandse regisseur verwacht geen commotie rondom de film, die over een verkrachting gaat.

"Bij Franse vrouwen die ik heb gesproken viel de film best goed. Maar misschien dat de film wel heftige reacties oproept bij publiek uit een meer puriteinse of bekrompen samenleving als de VS", aldus Verhoeven.

Elle vertelt over een succesvolle zakenvrouw (Huppert) die wordt verkracht en vervolgens op zoek gaat naar de dader. De thriller met in de hoofdrol actrice Isabelle Huppert draait in competitie en maakt dus kans op de prestigieuze Gouden Palm.

De film, gebaseerd op een boek van Philippe Djian, past volgens de maker heel goed in zijn oeuvre waarin seks, geweld en de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen vaak een rol speelt. "De personages intrigeerden mij meteen", vertelt Verhoeven. "Ze reageren best ongewoon, misschien zelfs extreem."

Elle draait vanaf 2 juni in de Nederlandse bioscopen.

Tweede keer

Verhoeven stond in 1992 ook al op de rode loper: zijn Amerikaanse thriller Basic Instinct was toen de openingsfilm. "De film draaide al in de VS, daar waren de kritieken niet heel daverend geweest", herinnert hij zich.

"Maar hier begreep iedereen meteen wat een enorme prestatie Sharon Stone had geleverd. Binnen 24 uur was ze een ster. De Fransen pikten wel op hoe bijzonder haar rol en haar spel waren."

Lees meer over:
Tip de redactie