Negende X-Men-film leunt op hechte band acteurs

James McAvoy, de acteur die de jonge professor Xavier in de negende X-Men-film Apocalypse speelt, verklaart het succes van de superheldenreeks door te wijzen op de familiesfeer op de set.

"X-Men: Apocalypse gaat over mensen die een hechte vriendschap koesteren of steeds hechter worden. Die sfeer op de set was dus heel waardevol", zegt McAvoy in gesprek met NU.nl.

Veel acteurs hebben al in meerdere producties samengewerkt. "De meesten van ons zijn al zes jaar bij elkaar, maar ook de mensen die er nog niet zo lang bij zijn, vormen een hele leuke groep", zegt de Schotse acteur.

"We zijn allemaal heel hecht en hadden zeker plezier met z'n allen." Dit gevoel draagt volgens hem bij aan de geloofwaardigheid van de film en de verbondenheid die het X-Men-team op het witte doek uitstraalt.

X-Men Apocalypse is met alle spin-offs meegerekend de negende film uit de reeks. De films zijn gebaseerd op de gelijknamige strips, waarin professor Xavier mensen met bovennatuurlijke krachten probeert te steunen in hun strijd tegen het kwaad.

Jonge cast

De film vertelt het verhaal achter de formatie van de X-Men. Er wordt regelmatig geschakeld tussen jongere en oudere versies van de personages. Een aantal jongere versies van reeds bekende karakters zijn in de film te zien. Zo maakt de kijker bijvoorbeeld kennis met een jonge Cyclops, Storm en Angel.

De drie acteurs die deze personages vertolken verklaren allen met open armen op de set te zijn ontvangen. Ben Hardy, die de rol van Angel op zich neemt, vond het niet moeilijk zijn plek te vinden.

"Sommige acteurs hebben banden die al zes jaar beslaan, zij waren een stuk hechter dan wij toen we er net bij kwamen. Maar ze hebben ons altijd welkom laten voelen."

Rondhangen met familie

Regisseur Bryan Singer, die bij zes X-Men films betrokken was, vertelt met trots dat hij ontzettend van de cast is gaan houden. Van zowel de oude als de nieuwe groep.

"Daarnaast heb ik altijd al van de personages zelf gehouden. Al sinds ik het contract tekende voor de eerste film en dat was twintig jaar geleden. Ik ga elke keer met veel plezier terug in het verhaal, het voelt net als familie."

Het is inmiddels de vierde X-Men-film van Singers regisseurshand, maar Apocalypse zou weleens de meest duistere tot nu toe kunnen zijn. Het grimmige sfeertje had echter geen invloed op de manier waarop de acteurs met elkaar omgingen, zegt de Amerikaan.

"Als kijker weet je niet dat er tussen twee intense scènes veel grappen ontstaan. De acteurs spelen ook allerlei spelletjes met elkaar en ze houden van dansen."

Apocalypse

Apocalypse, de bad guy uit de film, maakt geen onderscheid tussen mensen en mutanten in zijn missie de aarde te zuiveren. Dit is een behoorlijke stijlbreuk ten aanzien van eerdere schurken in de reeks.

"Hij gelooft dat hij een god is en leeft al duizenden jaren", vervolgt Singer. "Zijn doel is de aarde schoon te vegen en te herbouwen. Zoals hij dat ook met andere beschavingen in het verleden heeft gedaan, als ze het geloof in hem verloren."

Komische noot

De film speelt zich af in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Voor de vijftigjarige Singer was het een kijkje in het eigen verleden.

"Ik was toen een tiener, dus het was leuk om die tijd na te maken. Shopping malls, kleding, muziek uit die tijd." Dit zorgt ondanks het zware verhaal, voor een komische noot in de film.

Ook voor de kijker die niet bekend is met de X-Men-serie is de film te behappen. Of het publiek er ook nog iets van kan leren, is volgens McAvoy echter onduidelijk: "Er zal vast iets te leren zijn, maar deze films zijn voornamelijk entertainment."

Singer had een duidelijker antwoord op de vraag: "Mensen zijn geen goden en laat ze dat ook nooit denken of zich zo gedragen."

X-Men: Apocalypse is vanaf donderdag 19 mei in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie