Paul Verhoeven had voorafgaande aan de opnames van zijn nieuwe, Franstalige film Elle een halfjaar hoofdpijn van angst. 

Dat zei de regisseur, die op het filmfestival in Cannes meedingt naar een Gouden Palm, dinsdag in De Wereld Draait Door.

Verhoeven regisseerde in de Franse taal, waarvoor hij een week Franse lessen volgde bij de 'nonnen' in Vught. "We spraken acht tot tien uur Frans per dag. De leraressen hadden het script gelezen en hoofdrolspeelster Isabelle Huppert bestudeerd. Alle gesprekken gingen over de film en mijn voorbereiding, over wat ik op de set aan de Franse acteurs en actrices moest vertellen."

''Na die week in Vught heb ik aangekondigd alleen nog maar Frans te praten. Dat is goed gegaan. Maar ik moet wel zeggen dat ik bijna een halfjaar van tevoren tot het draaien aan toe ontzettend veel koppijn heb gehad uit angst. Ik maakte me zorgen of ik de culturele situatie zou kunnen begrijpen. En of ik zou worden geaccepteerd als Nederlands-Amerikaanse regisseur."

Doktoren

De hoofdpijn ging over toen Verhoeven begon met draaien. ''Ik ben bij allemaal doktoren geweest, met kijkoperaties zochten ze naar tumoren en vreselijke andere zaken. Mijn Amerikaanse dokter raadde me aspirine aan."

Elle is de eerste speelfilm van Verhoeven in tien jaar. De erotische thriller gaat over een zakenvrouw (Huppert) die achter haar verkrachter aan gaat. Elle is gebaseerd op de roman Oh van Philippe Djian.

Verhoeven vertelde dat hij er aanvankelijk een Amerikaanse film van wilde maken, maar dat Amerikaanse actrices de hoofdrol weigerden, omdat het hoofdpersonage geen wraak neemt. ''Voor Amerikanen is dat tegen de draad in, tegen de Amerikaanse standaard."