Filmregisseur en filmproducent Louis van Gasteren is overleden. Hij was 93 jaar. Dat heeft zijn familie laten weten. Van Gasteren overleed na een ziekbed.

Van Gasteren (1922) was actief op veel fronten. Zo gaf hij boeken uit en richtte enkele productiebedrijven op. Verder hield hij zich bezig met kunst en technologie.

Zijn fascinatie voor water leidde tot de permanente kunstwerken De wortels van de stad in het metrostation Nieuwmarkt te Amsterdam. Ook was hij betrokken bij het voorlichtingscentrum op de Neeltje Jans.

Met Spectrum Film produceerde hij in 1952 zijn eerste film, Bruin Goud, over cacao en chocola. Een van zijn laatste films, uit 2005/2006, gaat over de executie van burgers uit Roermond in 1944.

Hij draaide sinds begin jaren vijftig ruim zeventig films en televisie-reportages. Ook hield hij veel lezingen en was hij gasthoogleraar in de Verenigde Staten. Hij kreeg veel onderscheidingen, waaronder twee Gouden Kalveren en een oeuvre-Kalf, en de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Portret

Het portret dat hij maakte van Hans van Sweeden, een jonge getalenteerde componist die in 1963 zelfmoord pleegde, leverde hem zijn eerste Gouden Kalf op. Hij ontving in 2002 een Kalf voor zijn hele oeuvre en later kreeg hij er nog een voor de documentaire De prijs van overleven.

Een daad in zijn verleden is Van Gasteren blijven achtervolgen. In 1943 bracht hij op 21-jarige leeftijd de joodse onderduiker Walter Oettinger om. Die zou een gevaar hebben gevormd voor hemzelf en anderen binnen het verzet. Hij kreeg vier jaar cel, maar kwam in ’46 vrij, omdat het een verzetsdaad was geweest. Het gebeuren kreeg wel een nasleep: sommige media suggereerden dat het in feite een roofmoord was geweest. Dat leidde tot enkele rechtszaken en schadeclaims.