Louis Theroux heeft een documentaire over de geloofsgemeenschap Scientology gemaakt. De Brits-Amerikaanse journalist hoopte dat de organisatie achter hem aan zou gaan.

"We kregen Scientology niet zo ver dat ze ons toelieten, het hoogst haalbare alternatief was dat zij ons zouden gaan volgen en filmen", zegt Theroux in gesprek met NU.nl.

"Toen we twee maanden bezig waren stond er op een dag ineens een aantal mensen aan de overkant van de straat die óns begonnen te filmen. Bleek dat ze een documentaire over mij maakten, fantastisch! Ik hoorde al heel lang van mensen dat Scientlogy dit soort praktijken uithaalt en nu had ik eindelijk bewijs."

Kerk

Deze week ging My Scientology Movie in Nederland in première. In de documentaire probeert Louis Theroux te achterhalen waarom mensen zich tot Scientology aangetrokken voelen en wat er gebeurt als je 'de kerk' wilt verlaten.

De in 1950 door L. Ron Hubbard gecreëerde religie heeft tussen de 10.000 en 20.000 volgers wereldwijd. De bekendste leden zijn acteurs Tom Cruise en John Travolta. De kerk van Scientology stelt haar volgers in staat verschillende niveau's van verlichting te bereiken. Deze niveau's worden alleen door deelname aan bepaalde workshops toegankelijk, waar fors voor betaald moet worden.

Scientology verleende Theroux dus geen toegang om met leden of de directie te spreken. Om de werkwijze van de kerk toch te kunnen verbeelden, bootst hij de workshops in de documentaire na met onbekende acteurs.

Wat was het hoogst haalbare doel dat Theroux ondanks de beperkingen kon bereiken? Bekijk het antwoord:

Mark Rathbun

Theroux krijgt tijdens het maken van de documentaire hulp van het voormalig hooggeplaatste Scientology-lid Mark Rathbun. De Amerikaan was tussen 1978 en 2004 lid van Scientology en zet zich nu vooral in om op de gevaren van de kerk te wijzen.

De documentaire laat zien hoe Theroux en Rathbun door Los Angeles rijden en belangrijke plekken van Scientology bekijken, bijvoorbeeld de filmstudio waar de kerk haar promotionele video's maakt.

Spanningen

Maar de documentaire laat ook zien dat er spanningen tussen de twee ontstaan. Zo begint Rathbun zich tijdens een autorit aan de interviewstijl van Theroux te ergeren, als deze hem voor de zoveelste keer dezelfde vraag stelt. Volgens Theroux ontstond er op dat moment een krachtmeting.

"Ik zeg: 'Het lijkt alsof je je aan me ergert'", licht Theroux toe. "Hij zegt daarop: 'Is dat een statement?' Toen antwoorde ik niet. (...) Daarna besluiten we allebei niets meer te zeggen."

"Een terugkerend onderwerp in de docu is stilte. Dat kan heel krachtig zijn. Er zijn gedurende de hele film momenten waarop er om de een of andere reden stilte intreedt. Scientology gebruikt een techniek waarmee twee mensen tegenover elkaar gezet worden, die vervolgens niets zeggen. Er schuilt een kracht in het niet opvullen van stilte."

Op welke manier gebruikte Theroux Redbun om Scientology toe te lichten? Bekijk het antwoord:

Aantrekkingskracht

Veel voormalig Scientology-leden klapten uit de school. Hun verhalen lijken op elkaar. Ze worden na hun uittreden lastiggevallen en als afvalligen behandeld. De kerk is al vaak onderwerp in mishandelingszaken geweest en wordt beticht van machtsmisbruik.

Maar Scientology zet zich ook in voor drugsverslaafden, doet veel vrijwilligerswerk en streeft naar eigen zeggen naar totale wereldvrede.

Welke kanten van Scientology zouden Theroux bevallen als hij gedwongen lid moest worden? En waarom heeft de kerk zo'n aantrekkingskracht op nieuwe en bestaande leden? Bekijk het antwoord: