Courtney B. Vance vindt dat series over rechtszaken als Making a Murderer en People vs. O.J. Simpson op het juiste moment verschijnen. "Er zijn grote problemen in Amerika, door deze series beginnen we er eindelijk over te praten", zegt de acteur tegen NU.nl.

Vance speelt de rol van Johnny Cochran, een van O.J. Simpsons advocaten, in de serie American Crime Story: The O.J. Simpson Trial. De tiendelige serie gaat over de rechtszaak tegen de voormalig American football-ster, die in 1995 terecht stond voor de moord op zijn ex-vrouw Nicole Simpson Brown en haar minnaar. 

De 56-jarige Vance vindt dat de uitspraak in de rechtszaak tegen Simpson (hij werd onschuldig verklaard, red.) een grote overwinning was. "Het was meer dan een uitspraak. Cochran was een van de eerste Afro-Amerikaanse advocaten die zo'n grote zaak won. Eigenlijk ging het niet om de winst van Simpson, maar om de winst van Cochran." 

Daarom geeft deze zaak nu ook nog een actuele situatie in Amerika weer, vindt Vance. "We hebben een probleem in Amerika. Er is veel aandacht voor Afro-Amerikaanse mannen die worden vermoord. Er wordt nog steeds een discussie over ras gevoerd, terwijl we nu toch wel allemaal samengesmolten zijn. We moeten hier meer over praten."

Imitatie

Doordat de zaak zo groot was in de jaren negentig en nu nog steeds een actuele snaar raakt, koos Vance ervoor om zijn rol in de serie anders aan te pakken dan andere rollen. "Niet alleen de rechtszaak is ontzettend bekend, iedereen herinnert zich wel waar hij was toen de zaak plaatsvond, ook Cochran is bekend."

Daarom besloot de 56-jarige acteur dat hij hem niet wilde imiteren. "Ik wilde hem recht doen, dus besloot ik om geen beeldmateriaal van de zaak te bekijken. Ik wilde veel over Cochran lezen en weten, maar hem niet nadoen."

Tijdens zijn studie van het personage kwam Vance erachter dat hij en Cochran veel gemeen hadden. "We werden door onze ouders allebei naar een 'blanke' school gestuurd, en gepusht. Onze ouders merkten dat we potentie hadden, dus wilden ze dat we er ook hard voor zouden werken en onze doelen zouden behalen."

Hierdoor werd het voor Vance makkelijker om de rol van Cochran geloofwaardig te spelen.

Perspectief

Het verhaal in American Crime Story: The O.J. Simpson Trial wordt verteld vanuit het oogpunt van de advocaten aan beide kanten van de zaak. Dit geeft een nieuw perspectief, vindt Vance.

"Iedereen kent het verhaal zoals ze het op televisie hebben gezien. Ze hebben de zaak ín de rechtbank gevolgd, ze kennen de verhalen die behind the scenes plaatsvonden echter nog niet."

In de serie wordt duidelijk wat er tussen de advocaten gebeurt, en hoe de "rassenkaart werd gespeeld" door Cochran. "De kijker kon dit allemaal niet weten, dus dat vertellen we hem nu."

Net5 zendt de serie American Crime Story: The O.J. Simpson Trial uit vanaf 2 mei om 21.30 uur.