In de filmwereld is ophef ontstaan over de rol van Scarlett Johansson in de film Ghost in the Shell. Het hoofdpersonage in het in Japan bekende verhaal is een Aziatische politievrouw, maar wordt nu gespeeld door de blanke actrice.

Afgelopen donderdag werd het eerste beeld uit de film gepubliceerd door Paramount Pictures. Dat leidde vervolgens tot veel negatieve reacties. 

Onder andere actrice Ming-Na Wen (Mulan, Agents of S.H.I.E.L.D.) heeft kritiek geuit op de keuze voor een blanke actrice voor de rol van een Aziatische vrouw. "Ik heb niets tegen Scarlett, ik ben juist een groot fan van haar. Maar ik ben honderd procent tegen het 'witwassen' van Aziatische rollen."

Japans

Haar mening wordt door velen gedeeld. Stripboekenschrijver Jon Tsuei (RUNLOVEKILL) sluit zich bij haar aan. "Ghost in the Shell is voor sommige mensen gewoon een film, maar in Azië is het een groot begrip. Het is een typisch Japans verhaal."

De populaire Japanse sciencefiction-manga verscheen in 1995. Het was een van de eerste animatiefilms waarin de traditionele animatie succesvol gecombineerd werd met CGI (computer generated images).

Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman) is de regisseur van de film. Producenten Avi Arad en Steven Paul produceren Ghost in the Shell, daarnaast is Bill Wheeler de schrijver van het script.