Halina Reijn heeft voortdurend het besef dat het leven eindig is en staat daar regelmatig bij stil. "Het willekeurige van het sterven, dat draag ik ook altijd wel bij me."

"Daarom vind ik het leven ook best een raar iets", zegt de 40-jarige actrice in gesprek met NU.nl. "Dat ik echt denk: waar slaat het op? Allemaal rekeningen betalen, verwarming laten repareren en maar doen alsof er niets aan de hand is en dan is het ineens klaar."

Op de set van de film De Zevende Hemel in Italië vertelt Reijn dat ze om die reden "verslaafd" is geraakt aan de "niet-werkelijkheid". "Dus toneel en film, omdat alles daar overzichtelijk is en je in ieder geval weet wanneer een personage doodgaat. En in het echt is het chaos en willekeur."

"In het theater weet je waar je heen gaat en wat voor tekst je moet zeggen en soms vind ik dat veel makkelijker dan om in de realiteit te leven", aldus Reijn.

Familie

In De Zevende Hemel van regisseur Job Gosschalk probeert de ernstig zieke Maria (Henriëtte Tol) haar familie bij elkaar te krijgen. Ze wil haar man (Huub Stapel) en kinderen met partners (Halina Reijn, Jan Kooijman, Noortje Herlaar, Thomas Acda, Tjitske Reidinga en Ruben van der Meer) herenigen, maar oude ruzies en relatieproblemen maken de reünie ingewikkeld.

De ernstige ziekte die Maria heeft, zet niet alleen Reijn aan het denken over de dood, ook haar collega Noortje Herlaar beseft dat het leven eindig is. De actrice (30) vertelt dat die gedachte haar kan helpen bij het maken van keuzes in haar privéleven en haar werk.

"Ik probeer er soms aan te denken, omdat het helpt om te bedenken wat ik belangrijk vind in het leven. Het is fijn om de dingen even heel concreet te maken: 'Oké, stel dat ik echt nog maar een jaar heb, wil ik dan wel mijn tijd daar of daar aan besteden?' Ik kan soms wel zoekende zijn, dat ik niet weet wat me echt blij maakt in het leven. Dan kan het dat wel even verhelderen."

De dood

Jan Kooijman speelt de partner van Herlaar in De Zevende Hemel. Hij heeft het tegenovergestelde en zegt juist weinig na te denken over de dood. "Ik sta echt vol in het leven en daar ben ik heel blij mee. Ik heb er nooit echt bij stilgestaan. Ik heb een onwijs fijn leven en ben van plan dat, hopelijk, nog even voort te zetten."

Reijn vindt het belangrijk om films, series en theater te maken over de dood, omdat ze denkt dat het een thema is dat in de westerse samenleving het liefst wordt genegeerd. "Er zijn bijna geen rituelen meer, we zijn allemaal bijna niet meer religieus. Dan is het fijn om met z'n allen op deze manier toch even collectief stil te staan bij dat het bestaat."

Volgens Thomas Acda gaan alle goede dingen over de dood. "En liefde en vriendschap. En voetbal. Maar zelf denk ik niet zo na over mijn laatste dagen en hoe ik die wil doorbrengen. Al vind ik het een geruststellende gedachte dat ik laatst hoorde dat als je eenmaal weet dat je dood gaat, je er zelf ook vrede mee hebt. Omdat dat op de een of andere manier een soort roes is, een opluchting."

NU.nl interviewt de cast van De Zevende Hemel
164
NU.nl interviewt de cast van De Zevende Hemel

Muziek

In De Zevende Hemel komen vrijwel alle thema's die Acda beschrijft naar voren: de liefde en vriendschap tussen familieleden en de dood zijn in het verhaal verweven en worden aan de hand van muziek behandeld. Volgens de acteurs is De Zevende Hemel de eerste Nederlandse film waarin muziek op dezelfde manier is verweven als in internationale films als Mamma Mia! en Moulin Rouge.

"We hebben hopelijk een goede manier gevonden waardoor je niet denkt: hè? Waarom gaan ze nou ineens zingen? Want dat heb ik altijd met musicals en ik vind dat nogal irritant", aldus Reijn.

Hits van Marco Borsato, Bløf, Doe Maar en Boudewijn de Groot worden door alle castleden gezongen, waardoor de gevoelens van de personages nóg beter worden uitgedrukt, zo denkt Tjitske Reidinga. Dat ze zelf geen professionele zangeres is vindt ze niet zo'n probleem.

"Ik kan helemaal niet zingen, ik kan echt huis-tuin-en-keuken-zingen. Daarom is het ook heel leuk om te doen, dat je het mag doen zeg maar. De zanger van Bløf kan ik toch niet evenaren, maar daar gaat het ook niet om."

De Zevende Hemel moet in november in Nederlandse bioscopen te zien zijn.