Paul Verhoeven maakt kans op een Gouden Palm. Zijn film Elle is opgenomen in de competitie van het filmfestival van Cannes.

Dat heeft de organisatie van het festival donderdag bekendgemaakt.

De thriller, over een zakenvrouw (Isabelle Huppert) die wraak wil nemen op haar verkrachter, beleeft half mei zijn wereldpremière op het festival aan de Côte d'Azur.

De laatste keer dat een Nederlandse regisseur voor de competitie van Cannes werd geselecteerd was in 2013, toen Borgman van Alex van Warmerdam meedeed.

Het is niet voor het eerst dat een film van Verhoeven in Cannes wordt vertoond: in 1992 opende zijn thriller Basic Instinct het festival.

'Beloning'

De selectie voor de competitie van Cannes voelt voor Verhoeven als een "beloning voor een sprong in het diepe die ik heb durven maken".

"Het maken van een film in Frankrijk was heel spannend: ik wist niets van het land, nieuws van de crew en cast, ik beheerste de taal niet", vertelt de regisseur.

"Het voelde net zo spannend als toen ik naar Hollywood vertrok en daar zonder enige Amerikaanse ervaring Robocop ging maken. Een half jaar voordat ik Elle ging draaien, had ik echt eindeloos koppijn van alle spanning."

De regisseur verblijft nu nog in Nederland maar moet binnenkort naar Frankrijk voor de eerste interviews; de film komt vlak na de première in Cannes uit in Frankrijk en ook Nederland.

"De samenwerking met de Franse producent voelde heel erg goed", stelt hij. "En het krijgt wat mij betreft zeker een vervolg. We hebben drie projecten liggen waar we binnenkort naar gaan kijken; mijn voorkeur gaat naar een film die zich afspeelt in het Franse verzet."

Bijprogramma

De film The Red Turtle van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is dit jaar opgenomen in Un Certain Regard, het belangrijkste bijprogramma van het Filmfestival van Cannes. Het is de eerste speelfilm van Dudok de Wit, die in 2000 een Oscar won voor zijn korte animatiefilm Father & Daughter.

The Red Turtle is een Frans-Japanse animatiefilm over een man die probeert te ontsnappen van een verlaten eiland en een gevecht moet aangaan met een enorme schildpad. In de film wordt niet gesproken.

De film beleeft zijn wereldpremière in Cannes en is in het najaar wereldwijd in de bioscopen te zien.

Andere titels

Andere opvallende titels in de selectie zijn onder meer de nieuwe films van regisseurs Pedro Almodovar, Xavier Dolan, Ken Loach, Sean Penn en Nicolas Winding Refn.

De voorzitter van de jury, die bepaalt wie aan het slot van het festival de prijzen in de wacht sleept, is George Miller (Mad Max: Fury Road).

Bekijk de trailer van Elle: