Achmed Akkabi heeft na zijn hoofdrol in de film Rabat (2011) nieuwe filmrollen aangeboden gekregen, maar heeft die allemaal afgeslagen. "Ik was aan het wachten op die ene speciale rol", zegt Akkabi in gesprek met NU.nl. 

Akkabi speelde in 2011 zijn laatste grote hoofdrol in een film. Daarna verscheen hij lange tijd niet meer op het witte doek.

"Na Rabat wilde ik hetzelfde niveau behouden. Ik werd heel kieskeurig", aldus de 32-jarige acteur. Volgens Akkabi kwam er geen rol voorbij die de moeite waard was. 

"Ik had genoeg televisiewerk om me financieel te redden, dus bleef ik wachten op die ene rol." Die (hoofd-)rol vond hij in de film Soof 2, die in december in de bioscopen verschijnt. In Soof 2 speelt Akkabi chefkok Bauke. Hoofdpersoon Lies Visschedijk wordt na haar scheiding verliefd op Bauke, en hij ook op haar. 

Afkomst

"Dit was de eerste rol waarbij afkomst geen rol speelde", vertelt Akkabi. "En daarom wilde ik deze rol wel spelen."

Volgens de Nederlandse acteur met Marokkaanse ouders is het "fijn" als er bij de casting van een film niet naar de etnische achtergrond wordt gekeken. "Hier waren ze gewoon op zoek naar een chefkok. Verder niets."

Diversiteit

Akkabi denkt dat Nederland achterligt op het gebied van etnische diversiteit in films. "Kijk naar de filmposters van het afgelopen jaar. Je moet er niet raar van op kijken als bij de uitreiking van de Gouden Kalveren de meeste genomineerden blank zijn."

Toch denkt de acteur dat die diversiteit vanzelf zal toenemen. "Dat duurt nog een jaar of vijftien of twintig. We leven hier nog niet zo heel lang met verschillende culturen."

Afkomst

Volgens de 32-jarige acteur zijn er niet veel rollen voor acteurs met een andere afkomst. "We hebben hier megaveel oorlogsfilms, maar die rollen zijn niet vooriedereen weggelegd. Waarom kunnen deze rollen niet door verschillende etniciteiten worden gespeeld? Juist deze films moeten laten zien hoe onze samenleving eruit ziet."

Uiteindelijk is Akkabi's grootste droom om zelf content te creëren, bijvoorbeeld door bij het Filmfonds te werken. "Ik wil iets terug doen voor de samenleving. Ik wil anderen dezelfde mogelijkheden geven die ik heb gekregen."

Perfectionisme

Acteren geeft Akkabi echter voorlopig nog niet op. De acteur kan in zijn films veel dingen kwijt die hij ook van zichzelf herkent in zijn dagelijks leven. Zo is hij net als zijn personage in Soof 2 perfectionistisch. 

"Als ik iets doe, moet het ook echt goed zijn. Ik denk ook vaak: dat had echt beter gekund."