Alex van Warmerdam zou nog wel eens een publiekstrekker willen maken. "Maar het is me nog nooit gelukt, zelfs niet met Abel."

"Ik wil fucken en vermaken. Met film communiceer je", vertelt Van Warmerdam zaterdag in Volkskrant Magazine.

De regisseur maakte films als Borgman (genomineerd voor Gouden Palm), De Laatste Dagen van Emma Blank en Ober. Die allen geen publiekstrekker zijn geworden, volgens Van Warmerdam. Tijdens het maken van films is hij niet bezig met wat het publiek van zijn film zal vinden. "Dan word je gek."

"Ik wil wel dat iets begrepen wordt zoals ik het bedoel. (..) Het is mooi als het publiek iets oppikt, maar zo niet; het zij zo." De 63-jarige regisseur is vaak tijdens het opnemen van een film al bezig aan een nieuw project. "Als ik te langer luier, word ik ongelukkig."

Dood

Volgens Van Warmerdam wil hij nog veel doen in zijn leven. "De dood is ook altijd aanwezig, ik denk er elke dag wel even aan. Dat druk ik dan meteen weg, anders word ik chagrijnig. Ik ben altijd aan het rekenen: godverdomme, ik moet opschieten wil ik dit en dat nog doen."

In zijn carrière won hij meerdere filmprijzen, waaronder drie Gouden Kalveren (1986, 1992 en 2006). Op 7 april gaat zijn nieuwe theatervoorstelling Het Gelukzalige in première.

"Mijn toekomst wordt korter en dat vind ik niet makkelijk om te accepteren. Bij rouwadvertenties in de krant reken ik altijd uit hoe oud iemand is geworden."