Tom Holkenborg, bekend onder zijn artiestennaam Junkie XL, wint met de muziek die hij componeert voor films als Mad Max en Deadpool prijzen, maar het werk is niet altijd makkelijk. Volgens de componist en dj kan het werk wel eens benauwend zijn.

De componist heeft net de soundtrack af voor de superheldenfilm Batman v Superman, waarvoor hij samenwerkte met Hans Zimmer. Aan De Volkskrant vertelt hij dat componisten pas op het laatst betrokken worden bij de film.

"Maar er is meestal nog wel tijd. Voor Batman v Superman hadden we acht, negen maanden. En die hadden we ook nodig. Soms is het veel benauwder, dan ben je nog aan het componeren terwijl je de commercials en de trailers voor je film al voorbij ziet komen. Dat is echt eng."

Volgens Holkenborg draagt de muziek die hij en zijn collega componisten maken voor films mee aan de beleving en werken de details in de muziek onbewust in op de kijker.

"Als filmcomponist werk je ook als dramaturg: jouw muziek kan het verhaal helemaal de andere kant op buigen, vertelt eigenlijk óók een verhaal. Het is belangrijk dat je daar constant over nadenkt."

Bij de strot

De dj zegt een enorme artistieke vrijheid te voelen bij het maken van de muziek voor de films waar hij aan werkt. Holkenborg wil muziek maken die "je bij de strot grijpt en als het goed is, niet meer loslaat".

"Ik schrijf soundtracks waarnaar je moet luisteren, die je niet even uitzet. Mijn muziek kun je niet wegmoffelen onder een dialoogje ofzo en dat weet een regisseur die mij vraagt. Als die een behangetje wil, dan kan hij iemand anders vragen"