Benja Bruijning heeft nu in twee romantische komedies gespeeld en vindt dat voorlopig even voldoende. De acteur, die binnenkort te zien is in De Helleveeg, denkt dat het stigmatiserend werkt om steeds in dezelfde soort films te spelen.

"Ik probeer heel zorgvuldig te kiezen wat ik wel en niet doe. En nu ik twee keer in een romantische komedie heb gespeeld, moet ik daar een beetje mee oppassen", aldus de acteur in gesprek met NU.nl.

"Als je niet oppast willen mensen je alleen nog maar in vergelijkbare rollen zien. Niet dat ik op voorhand nee zeg tegen alle 'romkoms', maar het moet wel echt beter zijn dan wat ik al gedaan heb en beter zijn dan de andere projecten waar ik ook aan kan werken."

Bij het kiezen van een nieuwe film telt ook zijn cv mee, zo licht hij toe. "Het is niet lijdend, maar de afwisseling vind ik wel belangrijk. Dat weegt zeker mee in mijn keuzes."

De acteur is vanaf 24 maart te zien in De Helleveeg, gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.T.H. van der Heijden over Albert Egberts (Bruijning) en zijn tante Tiny (Hannah Hoekstra). Albert is dol op zijn tante en haar verhalen, maar de rest van de familie is minder enthousiast. 

Jonger maken

Bruijning speelt zijn personage als deze de 17-jarige, maar ook de 50-jarige leeftijd heeft bereikt. Zichzelf jonger zien vond de acteur (32) een stuk confronterender dan zichzelf als ouder persoon te zien.

"Het was vroeger altijd mijn trauma dat ik volgens mijn paspoort allang bier mocht kopen, maar het nooit meekreeg omdat ik er heel jong uit zag. Nu stond ik ineens weer gladgeschoren, met plat geknipt haar en een onhandig shirtje aan. Ik vond het shocking hoe jong ik weer leek."

Het zien van zijn gezicht nadat het door visagisten ouder gemaakt was, vond Bruijning stukken minder confronterend. "Misschien omdat het stukken abstracter is. Het voelde alsof ik het niet echt was, waardoor ik mezelf er niet echt mee kon confronteren. Ik dacht niet: dit wordt het dus. Hoe goed het ook gedaan was, dat had ik niet."

"Ik kon de koppeling in mijn hoofd niet maken. Ik was meer bezig met mijn werk, waardoor ik geen moment heb gedacht: oh jemig, is dit mijn voorland?"

Ouder worden

Zich zorgen maken over hoe hij er echt uit zal zien als hij ouder wordt, doet de acteur niet echt.

"Mannen hebben daarbij een voordeel natuurlijk, ten opzichte van vrouwen, maar een mens takelt ook wel af natuurlijk. Ik weet niet echt waar ik op mag hopen tegen die tijd. Je kan maar beter denken: ik word heel dik en heel lelijk als ik oud ben, want dan kan het alleen maar meevallen."