De dochter van Nina Simone heeft het te doen met actrice Zoe Saldana, die de zangeres en activiste speelt in de biopic Nina.

Saldana kreeg afgelopen donderdag kritiek van de familie van Simone nadat ze op Twitter een citaat van de zangeres plaatste. "Vrijheid is voor mij dat je geen angst meer voelt. Ik meen het, geen angst", luidde het citaat. Daar was de familie niet blij mee. "We hopen dat mensen het begrijpen dat deze uitspraak pijnlijk is", schreven ze onder meer.

Lisa Simone, het enige kind van de zangeres, zegt tegen Time dat de tweet is verstuurd door een vriend van de familie. Hij beheert de sociale media-pagina's van de activiste. De tweet is nog niet verwijderd.

"Het is duidelijk te zien dat Saldana haar best heeft gedaan, maar helaas wordt ze aangevallen terwijl ze helemaal niet verantwoordelijk is voor de leugens die worden verspreid", laat Simone weten.

Prothese

De voornaamste kritiek is dat de actrice weinig zangkwaliteiten heeft en dat ze niet op de zangeres en activiste lijkt. Naar verluidt heeft Saldana haar huid donkerder gemaakt door middel van make-up en haar neus een prothese gegeven.

In een eerder stadium was Mary J. Blige verbonden aan het filmproject. Zij zou de rol van Nina Simone op zich nemen. Zij moest stoppen met de productie, omdat ze geen tijd meer had voor de film. Daarna kwam Saldana in beeld voor de titelrol.

De film gaat onder meer over het activisme van Simone en haar relatie met haar assistent, gespeeld door David Oyelowo.