De familie van de inmiddels overleden zangeres en activiste Nina Simone is niet blij met actrice Zoe Saldana, die Simone gaat vertolken in de film over haar leven.

"Zorg er alsjeblieft voor dat je nooit meer de naam Nina zal uitspreken", twitterde de erfgenamen van Simone donderdag richting de actrice.

Saldana plaatste een dag eerder op Twitter een citaat van de zangeres. "Vrijheid is voor mij dat je geen angst meer voelt. Ik meen het, geen angst", was het citaat. Daar was de familie niet blij mee. "We hopen dat mensen het begrijpen dat deze uitspraak pijnlijk is."

De film Nina heeft weinig steun gekregen van Simones familie. De familieleden lieten al eerder blijken dat ze niet blij zijn met Saldana als hoofdrolspeelster.

Prothese

De voornaamste kritiek is dat de actrice weinig zangkwaliteiten heeft en dat ze niet op de zangeres en activiste lijkt. Naar verluidt heeft Saldana haar huid donkerder gemaakt door middel van make-up en haar neus een prothese gegeven.

In een eerder stadium was Mary J. Blige verbonden aan het filmproject. Zij zou de rol van Nina Simone op zich nemen. Zij moest stoppen met de productie, omdat ze geen tijd meer had voor de film. Daarna kwam Saldana in beeld voor de titelrol.

De film gaat onder meer over het activisme van Simone en haar relatie met haar assistent, gespeeld door David Oyelowo.