Politieseries creëren volgens Ellie Lust een "irreëel beeld bij de buitenwacht". Maar volgens de politiewoordvoerster en voormalig Wie is de Mol?-kandidate zit er vooruitgang in.

Het voornaamste bezwaar van Lust wordt gevormd door de gemiddelde speelduur van een aflevering. Volgens de geboren Amsterdamse kun je per definitie in drie kwartier tijd geen misdaad oplossen.

"En iedereen loopt onbeschermd op de PD (plaats delict), dwars door alle sporen heen. Dan ga ik hardop zitten schelden. Zo krijgt de buitenwacht een totaal irreëel beeld", zegt Lust in gesprek met de VARA Gids.

Hulpje

Daarnaast baalt de woordvoerster ervan dat het in series vaak lijkt alsof "de diender in uniform" alleen maar een hulpje is "dat bij de deur staat als een soort portier". Terwijl die agent volgens haar juist als eerste aanwezig is op de plaats delict.

Maar er zit vooruitgang in, zegt Lust. "Nederlandse series doen het best goed, ook doordat ze, zoals Flikken, samenwerken met de politie."

Opmerkelijk genoeg waren het politieseries die Lust inspireerden om zelf bij het korps te gaan: "Ik keek vroeger graag naar politieseries als Hill Street Blues en Cagney & Lacey. Dat heeft ook bijgedragen aan mijn beroepskeuze."